Uwielbiam je nie tylko ze względu na smak ale również na różnorodność jej zastosowań . Tym razem wykorzystałam ją wytrawnie w risotto , podanym z grillowanymi polędwiczkami .
Dynia ma bardzo dużą ilość witaminy A , która dba o prawidłową przemianę materii , o skórę i wzrok a więc korzystajmy z sezonu jesiennego i jedzmy dynię na zdrowie !
Składniki :
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- pół cebuli
- 1 lampka białego półwytrawnego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- pieprz , sól
- tarty parmezan
- 1 łyżka masła
- tarty parmezan
- 2 małe polędwiczki
- olej
Bulion doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na gazie utrzymując w stanie bulgotania .
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cebulę pokrojoną w kostkę i szklimy , wsypujemy pokrojoną dynię i ryż . Podsmażamy ryż aż stanie się szklisty i wlewamy białe wino , po wyparowaniu wlewamy chochelkę gotującego się bulionu , gotujemy mieszając , po wyparowaniu płynu uzupełniamy ponownie .
Postępujemy tak do czasu aż ryż osiągnie pożądaną miękkość , czyli ok. 30 minut.
Na ok. 15 minut przed końcem gotowania , na gorącą patelnię grillową wykładamy zamarynowane polędwiczki . Smażymy ok. 10-15 minut w zależności od wielkości . Moje były małe i wystarczyło 10 minut . Po tym czasie przekładamy na folię aluminiową i tak zawinięte trzymamy w cieple .
Jak ryż będzie miękki , wyłączamy gaz , dodajemy łyżkę zimnego masła i posypujemy tartym parmezanem i mieszamy , odstawiamy .
Risotto wykładamy na talerz , polędwiczki kroimu w plastry , ozdabiamy paseczkami papryki i świeżym oregano .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)