sobota, 1 września 2012

Risotto z dynią i grillowanymi polędwiczkami

Jesień zbliża się wielkimi krokami ...dla mnie zwiastunem zbliżającej się tej pory roku są pojawiające się w sklepie dynie , które uwielbiam !
Uwielbiam je nie tylko ze względu na smak ale również na różnorodność jej zastosowań . Tym razem wykorzystałam ją wytrawnie w risotto , podanym z grillowanymi polędwiczkami .
Dynia ma bardzo dużą ilość witaminy A , która dba o prawidłową przemianę materii , o skórę i wzrok a więc korzystajmy z sezonu jesiennego i jedzmy dynię na zdrowie !

Składniki  :
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • pół cebuli
  • 1 lampka białego półwytrawnego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pieprz  , sól
  • tarty parmezan
  • 1 łyżka masła 
  • tarty parmezan
  • 2 małe polędwiczki
  • olej
 Polędwiczki posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem , skrapiamy olejem i odstawiamy .

Bulion doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na gazie utrzymując w stanie bulgotania .

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cebulę pokrojoną w kostkę i szklimy , wsypujemy pokrojoną dynię i ryż . Podsmażamy ryż aż stanie się szklisty i wlewamy białe wino , po wyparowaniu wlewamy chochelkę gotującego się bulionu , gotujemy mieszając , po wyparowaniu płynu uzupełniamy ponownie .
Postępujemy tak do czasu aż ryż osiągnie pożądaną miękkość , czyli ok. 30 minut.

Na ok. 15 minut przed końcem gotowania , na gorącą patelnię grillową wykładamy zamarynowane polędwiczki . Smażymy ok. 10-15 minut w zależności od wielkości . Moje były małe i wystarczyło 10 minut .  Po tym czasie przekładamy na folię aluminiową i tak zawinięte trzymamy w cieple .

Jak ryż będzie miękki , wyłączamy gaz , dodajemy łyżkę zimnego masła i posypujemy tartym parmezanem i mieszamy , odstawiamy .

 Risotto wykładamy na talerz , polędwiczki kroimu w plastry , ozdabiamy paseczkami papryki i świeżym oregano .
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)