niedziela, 16 września 2012

Puree z dyni hokkaido


Dynię hokkaido lubię najbardziej ze wszystkich odmian dyń . Jest przepyszna pod różną postacią , pieczona w piekarniku w małych kawałkach , zmielona na puree czy też w zmiksowana zupie . Dzisiaj ją zmiksowałam na puree i podałam jako zamiennik ziemniaków . 
Dynia jest nie tylko pyszna ale również bardzo zdrowa ,  jest niskokaloryczna , a im jej barwa jest ciemniejsza tym więcej w niej witamin a przede wszystkim beta-karotenu , który po przekształceniu w organizmie z witaminę A wzmacnia wzrok , chroni przed nowotworami a wspólnie z witaminą E wspaniale dba o naszą cerę :)
Polecana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym , oraz tym , którzy mają problemy z nerkami , sercem czy wątrobą . Korzystajmy zatem z sezonu na dynię , który obecnie jest w pełni :)
Połączenie jej smaku z grzybami , daje rewelacyjny efekt smakowy !

Poniżej podaję propozycję podania w daniu obiadowym . 

Składniki :   
  • dynia hokkaido  
  • udka z kurczaka 
  • fasolka szparagowa
  • grzybki ( najlepiej z lasu )
  • cebula
  • jogurt naturalny gęsty
  • zioła prowansalskie
  • olej
Udka z kurczaka posypujemy ulubionymi przyprawami i odstawiamy . Nastawiamy piekarnik na 200 stopni .
Dynię obieramy i kroimy w dużą kostkę , posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy olejem , oraz posypujemy ziołami prowansalskimi   .
Fasolce odcinamy końcei układamy w garnku do gotowania na parze .
Grzybki i cebulę kroimy .
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy blachę z zaprawionymi udkami z kurczaka .
Po 20 minutach wsypujemy na blachę kostki dyni . Pieczemy dalsze 40 minut .

Robimy sos grzybowy  : na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i cebulę , po chwili dodajemy pokrojone grzybki , dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Doprawiamy solą i pieprzem , zaprawiamy gęstym jogurtem .

Na 10 minut przed końcem pieczenia wstawiamy fasolkę i gotujemy na parze .

W tym czasie wyjmujemy dynię z piekarnika , (udka wstawiamy z powrotem ) i mielimy za pomocą blendera . Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem , można dodać łyżkę jogurtu .

Na talerz wykładamy puree z dyni , kurczaka i fasolkę oraz polewamy sosem grzybowym .

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)