Fasolka szparagowa jest cennym warzywem bo zawiera bardzo duże ilości minerałów i witamin oraz cennego błonnika a przy tym jest bardzo mało kaloryczna .
Skoro więc mamy taką dietetyczną bazę to możemy sobie pozwolić na bardziej kaloryczny dodatek czyli pomidory suszone w oleju . Choć olej nie taki wcale straszny , ponieważ pomaga naszemu organizmowi w przyswojeniu witamin rozpuszczanych w tłuszczach . Takie pomidory zawierają ich bardzo wiele , skoro są wysuszone to w małej ilości kryje się więcej bogactwa , bowiem z kilkunastu kilogramów świeżych pomidorów otrzymuje się 1 kg suszonych !
Pomidory zawierają antyutleniacze (zapobiegają nowotworom) , wit. A,K,- rozpuszczalne w tłuszczach czyli olej jest tutaj naszym dobroczyńcom :) , wit. C oraz wit. z B , a także wiele cennych minerałów i mikroelementów .
Polecam również na zimno zabrać za sobą na lunch do pracy .
Składniki :
- 2 garści fasolki szparagowej ( zielonej lub żółtej )
- 2 łyżki koperku
- 1 cebula
- 6 pomidorów z zalewy
- olej z zalewy
- sól
- pieprz
Cebulę kroimy w piórka i smażymy do lekkiego zrumienienia na oleju (ze słoiczka z pomidorami suszonymi) .
Pomidory kroimy w drobne paseczki .
Koperek siekamy .
Gorącą fasolkę łączymy z podsmażoną cebulą , pomidorami i koperkiem . Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem , pomidory są na tyle aromatyczne , że nie potrzebujemy innych przypraw .
Smacznego !
smaczna propozycja - bardzo lubię suszone pomidory więc myślę, że spodoba mi się to danie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam Jagienka
hmmmmmmmmm, wygląda bardzo smakowiecie:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków i kolorów
pozdrawiam
Bożena BW