W piątki tradycyjnie odpoczywam od mięs wszelakich , niekoniecznie z powodów tradycji religijnych ale jest to dla mnie okazja do jedzenia lekkich posiłków przed weekendem , w którym lubię sobie kulinarnie pofolgować ;)
Dzisiaj proponuję sałatkę na bazie ciecierzycy , a jak ktoś nie lubi to można ją przerobić na pastę . Jest bardzo bogata w białko , które swoim składem przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa . Tak wiec ucieczka od mięsa ale białko jest !
Dodatkowym atutem ciecierzycy ( cieciorki) jest duża zawartość błonnika . Eliminuje nasze niedobory witamin i minerałów , zwiększając tym samym odporność naszego organizmu .
Wykazuje również działanie przeciwbólowe , a w Egipcie nasiona cieciorki uważane są za afrodyzjak więc wszystko ładnie się składa : przed weekendem jemy cieciorkę , zapominamy o bólu głowy i .... miłego weekendu ;)
Ciecierzyca jest na tyle delikatna w smaku , że można ją łączyć z różnymi składnikami . Dzisiaj proponuję połączenie na jesienną nutę , czyli z grzybkami i papryką .
Składniki :
- puszka ciecierzycy
- pół czerwonej papryki
- 1 cebula
- 6 podgrzybków ( można zastąpić pieczarkami )
- 3 ogórki małosolne lub kiszone
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Cebulę , paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy .
Ciecierzycę odcedzamy i przekładamy do miski , dodajemy usmażone warzywa i ogórki pokrojone w kostkę , doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
Podajemy na ciepło ale smaczna jest również na zimno .
Nie każdy lubi ciecierzycę , więc żeby ją jakoś przemycić do naszego jadłospisu ( bo warto) , miksujemy wszystko blenderem i mamy pastę na kanapki .
Świetnie takie dania dwa w jednym :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam grochy wszelkiego rodzaju, i staram sie nie laczyc ich z miesem, bo tak jak napisalas sa bogate w bialko.
OdpowiedzUsuńJa zaopatruje sie w sklepach meksykanskich, maja tyle przeroznych gatunkow, ze az glowa boli:)