Głównym składnikiem dania obiadowego jest kotlet schabowy , nie w panierce ale przyrządzony na patelni grillowej , towarzystwo niskokalorycznej dyni dobrze mu służy ;), do tego jeszcze troszkę sosu czosnkowego i pyszny lekki obiad podano !
Składniki :
- dynia tym razem odpuściłam dyni hokkaido i przygotowałam dynię zwykłą , nie wiem jak się nazywa jej odmiana , Pani na targu nie wiedziała też :( Jednak hokkaido jest nadal moją ulubioną , ta była za wodnista
- fasolka szparagowa
- kotlet schabowy
- oregano
- sól
- pieprz
- czosnek
- jogurt gęsty
- koperek
- papryka w proszku
Posypujemy solą , pieprzem , papryką , czosnkiem przeciśniętym przez praskę , wlewamy olej i odstawiamy .
Dynię kroimy razem ze skórką na półksiężyce , solimy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut.
Fasolce odcinamy końcówki i układamy w garnku do gotowania na parze .
Gęsty jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem , doprawiamy solą , pieprzem i koperkiem , odstawiamy .
Na 15 minut przed końcem pieczenia dyni , wstawiamy fasolkę .
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety po 3 minuty z każdej strony , po tym zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy w cieple miejsce .
Dynię wyjmujemy z piekarnika , skórę zostawiamy a miąższ wkładamy do miski , jak jest bardzo wodnista odcedzamy przyprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką w proszku .
Dynia hokkaido jest na tyle dobra , że jej nie trzeba odcedzać i puree wychodzi idealnie gęste ,
Wykładamy na talerz fasolkę , puree , kotlet i sos czosnkowy .
Zajadamy pysznie :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)