poniedziałek, 24 września 2012

Puree z kalafiora z kurczakiem i sosem z suszonymi pomidorami

Niskokaloryczny i lekkostrawny kalafior w formie puree  , jako alternatywa dla ziemniaków , podane z udkami z kurczaka w sosie . Dodatek do sosu suszonych pomidorów oraz fasolki szparagowej urozmaica jego smak .

Składniki na sos :
  • 4 udka z kurczaka przyprawiamy solą , pieprzem, czerwoną papryką w proszku , curry - odstawiamy.
  • 2 garści fasolki kroimy w kawałki
  •  8 pomidorków z zalewy kroimy w paski
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • gęsty jogurt
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Na patelni podsmażamy przyprawione udka , dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek , wlewamy wodę i dusimy 30 minut .
Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory i fasolkę . Gotujemy dalsze 10-15 minut .
Mąkę mieszamy z zimną wodą ( konsystencja ciasta naleśnikowego ) , dodajemy jogurt , hartujemy gorącym sosem i wlewamy całość do sosu na patelni . Zagotowujemy , doprawiamy do smaku .

Składniki na puree :
  • kalafior
  • sól
  • pieprz 
Kalafiora gotujemy na parze ok. 20 minut , blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem .

Na talerz wykładamy puree , kurczaka , polewamy sosem i posypujemy świeżym koperkiem .
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)