Na pewno będę je robiła nie tylko na Święta :)
Składniki :
- 1 kg śledzi zielonych ( płaty)
- 3 cebule
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. octu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- ziele angielskie
- listki laurowe
Cebulę pokroić w piórka , wrzucić do garnka wlać wodę i dodać wszystkie składniki , zagotować .
Płaty śledziowe przekroiłam na połówki i po zagotowaniu zalewy należy je do niej włożyć na 4 minutki .
Przygotować słoiki , wyławiać do nich śledzie i zalewać zalewą . Przechowywać w chłodnym miejscu najlepiej w sejfie bo nie ma pewności , że dotrwają do Świąt ;)
Smacznego !
moja Babcia robi je co roku :]
OdpowiedzUsuńsą smakowite.
bardzo mi miło że smakowały, przekażę mojej mamie bo od niej mam przepis :) pozdrawiam i Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wypróbuję.
OdpowiedzUsuńZielone to zwykłe matiasy?Nie orientuję się.
OdpowiedzUsuńMatyjasy to te solone, a do tego przepisu potrzebne są śledzie zielone surowe, ewentualnie inna ryba surowa ale ze skórą, żeby mięsko się nie rozpadło.
OdpowiedzUsuń