niedziela, 16 grudnia 2012

Chleb orzechowy na samym zakwasie

Chlebek bez dodatku drożdży pieczony na samym zakwasie .
Mieszanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej z  orzechami  i migdałami daje niezwykły smak oraz wiele wartości odżywczych , taki chleb to po prostu bomba zdrowia ! :)

Dzień wcześniej nastawiamy zaczyn :
  • 4 łyżki zakwasu
  • 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • pól szkl. letniej wody
Mieszamy w miseczce i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc .

Składniki :
  • 400 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • zaczyn zakwasu z dnia poprzedniego
  • 2 szkl.maślanki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • garść orzechów laskowych pokrojonych 
  • garść migdałów pokrojonych
  • garść pestek słonecznika
  • pól szkl. sezamu  
Orzechy , migdały , sezam i słonecznik prażymy na suchej  patelni .
Zaczyn mieszamy z maślanką i miodem . Wsypujemy mąki z solą i wyrabiamy - ja z lenistwa wsypuję wszystko do maszyny do chleba ,nastawiam program "wyrabianie" i mam 2 godzinki czasu dla siebie :)
Najlepiej chlebek rośnie przy piecu kaflowym :)
Po koniec wyrabiania wsypujemy  bakalie i po wyrobieniu przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia . Wierzch smarujemy wodą i odstawiamy w cieple miejsce na ok 8 godzin .
Wyrośnięty wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut , potem zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)