Mieszanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej z orzechami i migdałami daje niezwykły smak oraz wiele wartości odżywczych , taki chleb to po prostu bomba zdrowia ! :)
Dzień wcześniej nastawiamy zaczyn :
- 4 łyżki zakwasu
- 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- pól szkl. letniej wody
- 400 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 450 g mąki pszennej typ 650
- zaczyn zakwasu z dnia poprzedniego
- 2 szkl.maślanki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów laskowych pokrojonych
- garść migdałów pokrojonych
- garść pestek słonecznika
- pól szkl. sezamu
Zaczyn mieszamy z maślanką i miodem . Wsypujemy mąki z solą i wyrabiamy - ja z lenistwa wsypuję wszystko do maszyny do chleba ,nastawiam program "wyrabianie" i mam 2 godzinki czasu dla siebie :)
Najlepiej chlebek rośnie przy piecu kaflowym :) |
Wyrośnięty wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut , potem zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)