Cukinia nie wchłania metali ciężkich , ma wiele witamin a jednocześnie jest niskokaloryczna .
Polecana jest osobom cierpiącym na zgagę i dolegliwości refluksowe .
Troszkę zmodyfikowałam dodając soku z cytryny i cukru przez co trzech na pięciu badanych twierdziło , że to przecier ogórkowy :) Więc jak ktoś ma ochotę na ogórki polecam ten przepis ;)
Składniki :
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju , dodajemy odciśniętą cukinię , sól , pieprz i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Jak cukinia będzie nabierała konsystencji gęstej marmolady doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny .
Smacznego !
Brzmi smacznie :) spisałam i wypróbuję
OdpowiedzUsuńSpisałam i pewnie wypróbuję :) dzięki
OdpowiedzUsuń