wtorek, 4 grudnia 2012

Chutney z cukini

Coś na wzór chutney albo wytrawnej marmolady . Inspiracja zaczerpnięta z blogu Lepszy Smak . Świetnie się nadaje na kanapki bo pomidory o tym czasie tracą już swoje wartości smakowe :(
Cukinia nie wchłania metali ciężkich , ma wiele witamin a jednocześnie jest niskokaloryczna .
Polecana jest osobom cierpiącym na zgagę i dolegliwości refluksowe .
Troszkę zmodyfikowałam dodając soku z cytryny i cukru przez co trzech na pięciu  badanych twierdziło , że to przecier ogórkowy :) Więc jak ktoś ma ochotę na ogórki polecam ten przepis ;)

Składniki :
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
Cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki , posypujemy z solą i odstawiamy aby puściła sok .
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju , dodajemy odciśniętą cukinię , sól , pieprz i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut . Jak cukinia będzie nabierała konsystencji gęstej marmolady doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny .
Smacznego !

2 komentarze:

  1. Spisałam i pewnie wypróbuję :) dzięki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)