Ciasto dla wielbicieli maku , bo nie ma w nim spodu ciasta ani mąki , dodatek jabłek daje mu wilgotność i smakuje jak masa makowa , pychotka !
Takie ciasto możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia , bo mak ma dużą zawartość błonnika , który w okresie świątecznym bardzo nam pomaga ;)
Zawiera sporą ilość witamin , wapnia , chroni przed zawałem i obniża poziom cholesterolu . Korzystnie wpływa na skórę , włosy i paznokcie tak więc jedzmy mak na zdrowie ale pamiętajmy , że zawiera również kalorie.......... nie napiszę ile ;)
Składniki :
(duża prostokątna blacha 24x40cm)
- 400 g maku mielonego
- 1,5 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka masła ( 200 g)
- 1 cukier waniliowy
- olejek migdałowy
- 8 jajek
- 8 jabłek
- 7 łyżek kaszy manny suchej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. orzechów
- 0,5 szkl. migdałów
- 2 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy
- 1 gorzka czekolada
- 5 łyżek mleka
- wiórki kokosowe
- skórka kandyzowana
Orzechy i migdały kroimy na mniejsze kawałki .
Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki .
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym , dodajemy po jednym żółtku następnie wsypujemy mak , kaszę , proszek do pieczenia , olejek , jabłka i bakalie .
Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając .
Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 1 godzinkę . Pieczemy do suchego patyczka .
Po ostygnięciu polewamy polewą . W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę z mlekiem .
Po lekkim ostygnięciu polewamy ciasto , posypujemy kokosem i skórką .
Smacznego !
Mm, ale makowo. Z chęcią bym spróbowała. :)
OdpowiedzUsuńmakowiec pierwsza klasa:)akurat kupiłam masę makową w lildu więc przepis na makowca już mam.
OdpowiedzUsuńzrobiłam i polecam jest bardzo wilgotne i umiarkowanie słodkie więc w sam raz
OdpowiedzUsuń