sobota, 15 grudnia 2012

Ciasto bardzo makowe

Ciasto , które w sezonie świątecznym jest pieczone najczęściej . Zwane nie wiem dlaczego ciastem japońskim , choć pewnie jest takie japońskie jak "fasolka po bretońsku "  czy "ryba po grecku"  ;)
Ciasto dla wielbicieli maku , bo nie ma w  nim spodu ciasta ani mąki , dodatek jabłek daje mu wilgotność i smakuje jak masa makowa , pychotka !
Takie ciasto możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia , bo mak ma dużą zawartość błonnika , który w okresie świątecznym  bardzo nam pomaga ;)
Zawiera sporą ilość witamin , wapnia , chroni przed zawałem i obniża poziom cholesterolu . Korzystnie wpływa na skórę , włosy i paznokcie tak więc jedzmy mak na zdrowie ale pamiętajmy , że zawiera również kalorie.......... nie napiszę ile ;)

Składniki :
(duża prostokątna blacha 24x40cm)
  • 400 g maku mielonego
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka masła ( 200 g) 
  • 1 cukier waniliowy
  • olejek migdałowy
  •  8 jajek
  • 8 jabłek 
  • 7 łyżek kaszy manny suchej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0,5 szkl. orzechów
  • 0,5 szkl. migdałów
  • 2 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy  
Polewa:
  • 1 gorzka czekolada 
  • 5 łyżek mleka 
  • wiórki kokosowe
  • skórka kandyzowana
Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem i zostawiamy do napęcznienia .
Orzechy i migdały kroimy na mniejsze kawałki .
Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki .
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym , dodajemy po jednym żółtku następnie wsypujemy mak , kaszę , proszek do pieczenia , olejek , jabłka i bakalie .
Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając .
Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 1 godzinkę . Pieczemy do suchego patyczka .
Po ostygnięciu polewamy polewą . W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę z mlekiem .
Po lekkim ostygnięciu polewamy ciasto , posypujemy kokosem i skórką .
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Mm, ale makowo. Z chęcią bym spróbowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. makowiec pierwsza klasa:)akurat kupiłam masę makową w lildu więc przepis na makowca już mam.

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam i polecam jest bardzo wilgotne i umiarkowanie słodkie więc w sam raz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)