niedziela, 4 listopada 2012

Ciasto z szampanem - idealne ciasto urodzinowe

Przepis na to ciasto zobaczyłam u Aliny , zrobiłam ściśle wg przepisu z jedną tylko modyfikacją :  niestety z powodu braku malin użyłam mrożonej mieszanki owoców leśnych . Wyszło pysznie ! Niestety nie mam takich zdolności artystycznych i dekoracja pozostawia wiele do życzenia , ale smak wynagradza niedoskonałości ;)
 

Składniki na biszkopt:

  • 150 g mąki pszennej;
  • 200 g cukru;
  • 50 g masła (o temperaturze pokojowej);
  • 4 duże jaja lub 5 mniejszych;
  • skórka otarta z 1 limonki;
  • 8 g cukru waniliowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
Wykonanie:
Masło utrzeć z 100 g cukru i cukrem waniliowym na puszysty krem, dodać 3 żółtka i nadal ucierać. Białka z 4 lub 5 jaj ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Do utartego masła dodać startą skórkę z limonki, wymieszać. Następnie dodać białka, lekko wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Cisto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym prostokątnej formy o wymiarach 39x24 cm. Piec 15 minut w temp. 200 st.C. Po upieczeniu wystudzić.

Składniki na masę malinową:
  • 1000 g mrożonych malin;
  • 200 g cukru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 30 g żelatyny;
Wykonanie:
Żelatynę zalać 4 łyżkami przegotowanej wody, odstawić aby napęczniała. Maliny wymieszać z cukrem i zagotować. Odstawić i do gorących malin dodać ekstrakt waniliowy oraz żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny przestudzić, wylać na biszkopt ułożony w formie (w której się piekł) i odstawić do lodówki do stężenia.


Składniki na krem:
  • 600 ml białego półsłodkiego szampana;
  • 100 g cukru;
  • 8 g cukru waniliowego;
  • 4 żółtka;
  • sok wyciśnięty z połówki limonki;
  • 40 g mąki ziemniaczanej;
  • 25 g żelatyny;
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%;
Wykonanie:
Żelatynę zalać 3 łyżkami przegotowanej wody i odstawić do napęcznienia. Żółtka, sok z limonki, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną wymieszać, dolać szampana i zagotować wszystkie składniki razem, cały czas przy tym mieszając, by krem się nie przypalił. Gotować około 2 minut. Do gorącego kremu dodać żelatynę i mieszać, by żelatyna się rozpuściła. Krem odstawić w chłodne miejsce i wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia.
Dekorować roztopioną czekoladą .

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe ciasto. Takiego jeszcze nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro bede je robic,wlasnie zrobilam liste zakupow..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto to prawdziwa delicja - cudowne- jestem facetem i mi się podoba - Bardzo apetyczne- robi wrazenie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękny przekładaniec, a dodatek szampana sprawia,że musi smakować wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)