czwartek, 1 listopada 2012

Boeuf Bourguignion czyli wołowina po burgundzku

To danie jest rewelacyjne !!!  Polecam serdecznie i smacznie , szczególnie na wyjątkowe , świąteczne obiady . Wołowina przygotowana w ten sposób jest niezwykle smaczna i rozpływająca się w ustach . 
Podana z kluskami śląskimi tworzy niezapomniany efekt smakowy !
Przepis zaczerpnęłam od Kasi , nic nie modyfikowałam , troszkę zmniejszyłam ilość i danie wyszło rewelacyjnie pyszne !!!
Składniki :
  • 1 kg wołowiny
  •  2 x 50 g masła
  •  250 g małych pieczarek
  •  4 ząbki czosnku
  •  3 cebule
  •  2 marchewki
  •  3 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej
  •  2 szklanki bulionu wolowego
  •  1,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  •  2 liście laurowe
  •  1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  •  1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  sól i pieprz do smaku
 Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle ok. 8 minut .
W osobnym garnku z grubym dnem roztopić masło i wrzucić  : pokrojoną w 1 cm plasterki marchewkę , cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek , podsmażyć chwilkę i dodać mąkę.
Wlać bulion , wino , wrzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki , przyprawy , pietruszkę ,  po zagotowaniu dodać podsmażone mięso i gotować dalej ok. 5 minut .
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego , przykryć  i wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 2 godziny .
Po 2 godzinach zdjąć pokrywę , dodać przecier pomidorowy i piec jeszcze 30 minut .
Podawać z kluskami śląskimi i posypać natką pietruszki .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)