Podana z kluskami śląskimi tworzy niezapomniany efekt smakowy !
Przepis zaczerpnęłam od Kasi , nic nie modyfikowałam , troszkę zmniejszyłam ilość i danie wyszło rewelacyjnie pyszne !!!
Składniki :
- 1 kg wołowiny
- 2 x 50 g masła
- 250 g małych pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 3 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 szklanki bulionu wolowego
- 1,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
W osobnym garnku z grubym dnem roztopić masło i wrzucić : pokrojoną w 1 cm plasterki marchewkę , cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek , podsmażyć chwilkę i dodać mąkę.
Wlać bulion , wino , wrzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki , przyprawy , pietruszkę , po zagotowaniu dodać podsmażone mięso i gotować dalej ok. 5 minut .
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego , przykryć i wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 2 godziny .
Po 2 godzinach zdjąć pokrywę , dodać przecier pomidorowy i piec jeszcze 30 minut .
Podawać z kluskami śląskimi i posypać natką pietruszki .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)