piątek, 9 listopada 2012

Piankowa jajecznica w mleku na szybkie śniadanie

To danie to smak z czasów dzieciństwa . Jajko ścięte w mleku troszkę jak zwykła jajecznica ale bardziej delikatniejsza w postaci zupy mlecznej na wytrawnie . Idealne na jesienno zimowe poranki bo dzięki dodaniu przypraw , rozgrzewa na długo :)
 Składniki :
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • przyprawy : duża szczypta majeranku , mała szczypta płatków chilli , szczypta soli do smaku
Z jednej szklanki mleka odlać 1/3 , resztę zagotować razem z przyprawami .
W pozostałej ilości rozbełtać jajko i wlać do gotującego się mleka .
Zagotować mieszając od czasu do czasu , czekając aż jajko się zetnie tworząc w mleku jajeczną piankę.
Doprawić ewentualnie do smaku , przelać do miseczki i pysznie zajadać :)
Smacznego !

2 komentarze:

  1. Jak żyje 50 lat nikt ze znajomych nie wiedział co to za jajecznica. To też jajecznica mojego dzieciństwa. Jadaliśmy ją z pokrojoną w kostkę kiełbasą, albo ze szczypiorkiem. Uwielbiam ją. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)