Panie ekspedientki robiły bardzo zdziwioną minę jak pytałam o białą odmianę maku :)
Za rok kupię go w sklepie internetowym a tym razem nadzienie zrobiłam z maku niebieskiego .
Smak tak czy owak jest rewelacyjny !
Rogale robilam wg przepisu Dorotki ( "Moje wypieki ")
Składniki na ciasto :
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 3,5 szkl. mąki
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy ( taki z prawdziwą wanilią )
- szczypta soli
- 225 g miękkiego masła
Po godzinie wyjąć , rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x15 cm i rozsmarować miękkie masło na całej powierzchni zostawiając z każdego boku 1/2 cm marginesu . Zawinąć ciasto od krótkiej strony na 1/3 wysokości , przykryć drugą stroną do środka ( tak jak się składa np.zaproszenia ), zlepić boki i rozwalkować na prostokąt o wymiarach 25x17 cm , zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45 minut .
Czynność składania i wałkowania powtórzyć 3 razy , wkładając za każdym razem do lodówki na 30 minut .
Ostatni raz zawinąć w folię i wstawić do lodówki na cała noc , wyjąć 20 minut przed robieniem rogali.
Składniki na nadzienie :
- 30 dkg maku najlepiej białego ale niestety nie miałam i dałam niebieski
- 200 dkg masy marce panowej
- 150 dkg orzechów włoskich
- 150 dkg migdałów obranych ze skórki
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 podłużne biszkopty
- 2 łyżki gęstej śmietany
Dodać skórkę pomarańczową , pokruszone biszkopty i śmietanę aby masa była do rozsmarowania ale nie za rzadka .
Ciasto rozwałkować na prostokąt 65x35cm , przekroić wzdłuż na pól i następnie każdy pasek na 12 trójkątów .
Rozsmarować nadzienie na każdym trójkącie , zostawiając mały margines na każdym boku i zawijać od szerszej strony do wierzchołka .
Zawinięte rogaliki wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Przykryć ręcznikiem i zostawić do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę .
Posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut .
Lekko cieple posmarować lukrem i posypać pokruszonymi migdałami .
Ja zrobiłam lukier cytrynowy : cukier puder wsypać do miseczki i stopniowo dodawać sok z cytryny tak aby uzyskać gęsty sos , którym smarujemy rogale .
Pozostawiamy do ostygnięcia choć zapewniam nie jest to wcale łatwe ;)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)