sobota, 17 listopada 2012

"Zdrowe" ciasto marchewkowe z marcepanem

Tak myślę , ze można je zaliczyć do zdrowych , gdyż marchew ze względu na dużą zawartość beta-karotenu naturalnie zapobiega nowotworom , chorobom serca i starzeniu się .
Zjedzenie kawałka takiego ciasta z jej zawartością nie powinno więc wywoływać u nas wyrzutów sumienia ;)
Ciasto jest wilgotne i pokryte lukrem , długo zachowuje świeżość , choć słowo długo jest na wyrost bo ciasto znika w mgnieniu oka :)
Polecam więc na zdrowie kawałek do kawki, mniam......

Składniki :
  • 2 szklanki naszej bohaterki startej na dużych oczkach tarki marchewki ( ale mi się zrymowało :)
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 szkl. mąki tortowej 
  • 1 szkl. oleju rzepakowego 
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2  łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • paczka ziemniaczków marcepanowych
Mąkę zmieszać z proszkiem , sodą , cynamonem i kakao .
Cukier utrzeć z olejem i dodawać kolejno po 1 jajku , następnie dodać stopniowo mąkę z przyprawami . Po zmieszaniu dodać startą marchewkę i ziemniaczki marcepanowe pokrojone na ćwiartki .

Wymieszać i wylać do wysmarowanej i wysypaną bułką tartą tortownicy 26cm .

Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 40 minut .
Po wyjęciu i wystudzeniu polukrować .

Lukier cytrynowy :
  • cukier puder
  • sok z cytryny
Wsypać cukier do miseczki i stopniowo wlewać sok wyciśnięty z cytryny do uzyskania konsystencji jogurtu greckiego .

Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)