piątek, 23 listopada 2012

Sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem naturalnego antybiotyku

Naturalnym antybiotykiem jest czosnek ! Warto więc zwiększyć jego spożywanie w okresie jesienno-zimowym . Jego działanie jest silniejsze od  : tetracykliny i penicyliny ! 
Nie namawiam absolutnie do rezygnowania ze stosowania tych antybiotyków , jeżeli lekarz nam przepisze . Ale zanim właśnie udamy się do lekarza , warto wprowadzić go do diety aby zapobiec chorobom . 
Zalecany jest także po kuracji antybiotykami , bo swoim działaniem odbudowuje zniszczoną nimi florę bakteryjną w jelitach .
Jedzmy więc go na zdrowie , a przykrego zapachu możemy się pozbyć poprzez jedzenie natki pietruszki , pomaga też wypicie czerwonego wina , więc idealne danie na kolację we dwoje ;)
Proponuję przemycenie go do do np. sałatki . 


Składniki :
  • ćwiartka kapusty pekińskiej 
  • pół paczki mrożonego groszku z marchewką - ugotowanego
  • 2 jajka - ugotowane na twardo
  • pół szklanki dyni startej na tarce
  • 2 ogórki kiszone - pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce 
  • 2 ząbki czosnku - starte na tarce
  • pół cebuli - pokrojonej w kostkę 
  • 3 łyżki majonezu
  • sok z cytryny do smaku
  • sól
  • pieprz
Kapustę pokroić w paski , dodać pozostałe składniki , wymieszać i doprawić do smaku .
Smacznego !

1 komentarz:

  1. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)