Mięso z gęsi jest nie tylko smaczne ale i zdrowe. Zawiera wiele witamin i minerałów, pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe w takich proporcjach, które obniżają poziom złego cholesterolu a podwyższają poziom dobrego. Natomiast tłuszcz z gęsi uważa się za afrodyzjak.
Gęś luzowana i faszerowana jest niezwykle wydajna. Taka pieczeń nakarmi wiele osób, z korpusu można ugotować pyszny rosołek oraz sos a z wytopionego tłuszczu smalczyk.
Składniki:
- gęś ok.4 kg ( porcja na 10 osób)
- mięso mielone wieprzowe 1 kg
- 1 bułka
- 2 cebule
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- majeranek
- tymianek
- sól
- pieprz
- tłuszcz z gęsi
- wątróbka z gęsi
- jabłko
- skrzydełko z gęsi
- szyjka z gęsi
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kilka grzybków suszonych
- sól
- pieprz
- śmietana
- tłuszcz z gęsi
Gęś wyluzować. Ja luzowałam pierwszy raz, instrukcję znalazłam tutaj i nawet nieźle mi poszło :) Cała czynność zajęła 30 minut.
Gęś należy postawić kuperkiem do góry, kuperek odciąć i ostrym nożykiem odcinać powoli mięso od kości. Ostrze noża należy kierować w stronę kości aby nie przedziurawić skóry. Jak dojdziemy do nóżek to należy wyłamać stawy i dalej odcinać mięso od kości wywracając skórę na lewą stronę. Z nóżek wyciągnąć pierwszą kość i ze skrzydełka też.
Wyluzowaną skórę z mięsem należy włożyć do zimnej wody i zostawić tak na 3 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć i przyprawić mieszanką przypraw( majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz), natrzeć dokładnie z wierzchu i wewnątrz i zostawić tak najlepiej na noc.
Farsz: wątróbkę i mięso zmielić, dodać podsmażoną na tłuszczu gęsim cebulkę, bułkę namoczoną w wodzie, jajko, czosnek przeciśnięty, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.Tak przygotowanym farszem napełnić gęś. Spiąć wykałaczkami i wstawić do rękawa do pieczenia piersiami do dołu. Dno wyłożyć plasterkami jabłek żeby się nie przypaliła.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec tak przez 2,5 godziny. Po tym czasie rozciąć rękaw, przełożyć piersiami do góry i wstawić pod grilla na 15 minut do zrumienienia skórki.
Sos: warzywa i mięsko podsmażyć na tłuszczu z gęsi, zalać wodą, dodać grzybki i gotować 1,5 godziny. Następnie wyjąć mięso, wywar z grzybami i warzywami zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, zabielić śmietanką.
Taką pieczoną gęś warto podać z kluseczkami i kapustką.
Smacznego !
aż ślinka cieknie.............. mniam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bożena
Mniam! No taki świąteczny obiad to musiała być nie lada gratka dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńOj była gratka. ....pyszna była :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam gęsi,nie mam pojęcia jak smakuje ;/ tutaj wygląda naprawdę apetycznie
OdpowiedzUsuńRadzę spróbować, w takim wydaniu jest naprawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuń