Jeśli ktoś ma czas, może taką masę zrobić wg własnego przepisu. W każdym razie dodatek jabłek sprawia, że ciasto pomimo kruchego spodu jest wilgotne i znika w mgnieniu :)
Składniki :
proporcje na dużą prostokątną blachę .
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 0,5 szkl. cukru
- 3/4 szkl. cukru pudru do białek
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
- masa makowa z puszki- ambitni mogą zrobić swoją :)
- 2 jajka
Do maku wbijamy żółtka, z białek ubijamy pianę i mieszamy delikatnie.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, dodajemy margarynę, żółtka ( z białek będziemy ubijać pianę ), szczyptę soli i siekamy nożem do połączenia składników, pod koniec dodajemy śmietanę, która zespoli nam ciasto.
Kawałek wielkości pięści odrywamy, zawijamy osobno w folię i wkładamy do zamrażarki.
Ciastem wykładamy blachę i wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
W czasie schładzania ciasta obieramy jabłka, kroimy w małe kawałki, wsypujemy do garnka i dusimy do miękkości, jeżeli jabłka są słodkie można dodać soku z cytryny .
Odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki takiemu duszeniu, jabłka nie ciemnieją i ładnie wyglądają w cieście.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni .
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy masę makową, na nią jabłka.
Na jabłka wykładamy pianę ubitą z 3 białek z dodatkiem cukru pudru.
Na pianę ścieramy odłożone ciasto z zamrażarki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Smacznego:)
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńPołączenie maku i jabłek- rewelacja!
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuń