Ciasto jest idealnie kruche , zawsze się udaje i jest przepyszne , znikające w oka mgnieniu .
Aby usprawiedliwić jedzenie takiego ciasta ;) pamiętajmy o wartościach odżywczych głównego składnika czyli jabłka ! Mają w sobie wiele witamin oraz zawierają potas i żelazo . Regulują trawienie i odkwaszają organizm . Więc zapraszam na kawałek dla zdrowia :)
Składniki :
proporcje na dużą prostokątną blachę .
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. cukru pudru do białek
- 1 budyń waniliowy do białek
- cukier waniliowy
- bułka tarta
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
Formujemy kulę , kawałek ( będzie z niego kruszonka) odrywamy i zawijamy osobno w folie , wstawiamy na godzinkę do lodówki , kawałek na kruszonkę do zamrażarki .
W czasie schładzania ciasta , obieramy jabłka , kroimy w małe kawałki , wsypujemy do garnka i dusimy do miękkości , jeżeli jabłka są słodkie można dodać soku z cytryny .
Odstawiamy do ostygnięcia . Dzięki takiemu duszeniu , jabłka nie ciemnieją i ładnie wyglądają w cieście .
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni .
Ubijamy białka z cukrem pudrem , pod koniec wsypujemy budyń .
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim blachę , wierzch obsypujemy cieniutką warstwą bułki tartej , żeby sok z jabłek nie przeniknął do ciasta .
Wykładamy ostudzone jabłka , na nie pianę z białek i na górę ścieramy na dużych oczkach tarki odłożone ciasto z zamrażarki .
Wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut .
Po upieczeniu można delikatnie opruszyć cukrem pudrem.
Smacznego !
Pyszna domowa szarlotka! :-)
OdpowiedzUsuńTaka szarlotka to niebo w gębie;) I ten cukier puder na wierzchu..mmm;)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie!!!
OdpowiedzUsuńNie zaglądałam tu dość długo - muszę koniecznie nadrobić zaległości
Pozdrawiam
Bożena BW
mm, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabrałam się za ciacho! Mam nadzieje, że smakuje tak, jak wygląda!!! Jak będzie gotowe to dam Wam znać :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki i życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuńUdało się- zapomniałam napisać :/ Ale mąż poprosił mnie o upieczenie go ponownie, więc wróciłam po przepis. Ciasto jest rewelacyjne- łatwo się piecze, bardzo szybko znika z blaszki! Polecam wszystkim- nawet osobom rozpoczynającym przygodę z wypiekami!!! Pozdrawiam Justyna :)
OdpowiedzUsuńSuper , że się udało i smakuje :) Smacznego !
OdpowiedzUsuńA czy to jest przepis na dużą blachę ??
OdpowiedzUsuńA,czy ten przepis jest na typową dużą blachę??
OdpowiedzUsuńTak , na dużą blachę ja mam 40x25 cm.
OdpowiedzUsuńczy piecze go pani funkcjia gora dol czy w tremoobiegu
OdpowiedzUsuńPiekę góra-dół .
UsuńJej wlasnie takiego przepisu szukalam😉,jutro zrobie i zobaczymy co wyjdzie,akurat kolezanka mi przyniosla jablka typowo na szarlotke😉.
OdpowiedzUsuńWyjdzie na pewno pysznie :)
OdpowiedzUsuńAha a do ubijania musi byc cukier puder?czy moze byc zwykly?
OdpowiedzUsuńLepszy jest cukier puder :)
OdpowiedzUsuńHurra ,nie wytrzymalam i dzis zrobilam!po prostu jest pyszna,wlasnie pijemy wieczorna kawkę z mężem i jemy ja!;)
OdpowiedzUsuńNooooo to miłego wieczorku życzę:)
OdpowiedzUsuń