wtorek, 11 września 2012

Odchudzony pasztet

Warto jeść wątróbkę drobiową ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B .
Połączenie żelaza , witaminy B6 i B12  powoduje wzmożoną produkcję czerwonych krwinek i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego . 
Więc jeżeli ktoś ma problemy z żelazem powinien wprowadzić wątróbkę do swojego menu, jednak ze względu na dużą zawartość cholesterolu nie za często :)


Polecam zastosowanie wątróbki do pasztetu , który jest bardzo smaczny a dzięki dodatku pieczarek bogatych w płyny nie wymaga dodania tłuszczu i przez to jest dużo mniej kaloryczny od zwykłego pasztetu i też idealnie się rozsmarowuje ;)


Składniki :
  • 1 kg wątróbki drobiowej 
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • olej do smazenia cebuli 
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn , tymianek lub inne ziele do dekoracji 
  • masło klarowane ( rozpuszczamy masło w garnku i zbieramy wytworzoną białą pianę z wierzchu , przelewamy do miseczki zostawiając pozostały osad w garnku ) 
Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i pieczarki .
Na osobnej patelni podsmażamy wątróbkę ( nie solimy !) . 
Jak się wszystko smaży mamy czas na klarowanie masła :)
Po usmażeniu traktujemy wszystko (oprócz masła i ziela do dekoracji ) blenderem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem , można jeszcze dodać majeranku . 
Przekładamy do miseczek , na wierzchu kładziemy gałązkę ziela i zalewamy klarowanym masłem i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki .
Jeżeli robimy mniejszą ilość pasztetu "na raz" to nie bawimy się w zalewanie masłem , oszczędzamy kalorie :) 
Masło na wierzchu pomaga utrzymać świeżość pasztetu przez kilka dni .
Podajemy najlepiej z chlebkiem i ogórkiem kiszonym , mniam :)

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Wedlug mnie przepis rewelacyjny, dzieki wielkie.
    Bardzo chetnie z niego skorzystam.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)