Połączenie żelaza , witaminy B6 i B12 powoduje wzmożoną produkcję czerwonych krwinek i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego .
Więc jeżeli ktoś ma problemy z żelazem powinien wprowadzić wątróbkę do swojego menu, jednak ze względu na dużą zawartość cholesterolu nie za często :)
Polecam zastosowanie wątróbki do pasztetu , który jest bardzo smaczny a dzięki dodatku pieczarek bogatych w płyny nie wymaga dodania tłuszczu i przez to jest dużo mniej kaloryczny od zwykłego pasztetu i też idealnie się rozsmarowuje ;)
Składniki :
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- olej do smazenia cebuli
- sól
- pieprz
- rozmaryn , tymianek lub inne ziele do dekoracji
- masło klarowane ( rozpuszczamy masło w garnku i zbieramy wytworzoną białą pianę z wierzchu , przelewamy do miseczki zostawiając pozostały osad w garnku )
Na osobnej patelni podsmażamy wątróbkę ( nie solimy !) .
Jak się wszystko smaży mamy czas na klarowanie masła :)
Po usmażeniu traktujemy wszystko (oprócz masła i ziela do dekoracji ) blenderem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem , można jeszcze dodać majeranku .
Przekładamy do miseczek , na wierzchu kładziemy gałązkę ziela i zalewamy klarowanym masłem i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki .
Jeżeli robimy mniejszą ilość pasztetu "na raz" to nie bawimy się w zalewanie masłem , oszczędzamy kalorie :)
Masło na wierzchu pomaga utrzymać świeżość pasztetu przez kilka dni .
Podajemy najlepiej z chlebkiem i ogórkiem kiszonym , mniam :)
Smacznego !
Wedlug mnie przepis rewelacyjny, dzieki wielkie.
OdpowiedzUsuńBardzo chetnie z niego skorzystam.
Pozdrawiam serdecznie:)
Polecam :)
OdpowiedzUsuń