piątek, 28 września 2012

Muszelki makaronowe z nadzieniem dyniowym

Sezon dyniowy trwa a ja się już chyba od niej uzależniłam , ale jest to wyjątkowe pozytywne uzależnienie i nie będę z niego rezygnować ;) 
Dynia jest rewelacyjna , zdrowa i pożywna a do tego podana z pomidorami podnosi wartości odżywcze całego dania . Polecam serdecznie!
 Składniki :
  • muszle makaronowe 40 sztuk
  • 1 dynia hokkaido lub inna odmiana
  • 1 kostka twarogu
  • 1 czerwona papryka
  • 2 puszki pomidorów lub pomidory świeże obrane i pokrojone w kostkę 
  • pól cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie 
Dynię pokroić w półksiężyce , dyni hokkaido nie obieramy ze skóry , paprykę zostawić w całości skropić olejem , posypać solą , pieprzem i ziołami prowansalskimi . Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut .

Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na patelni , dodać posiekany czosnek , po chwili wrzucić pomidory i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut . Doprawić solą i pieprzem , super się sprawdza włożona do sosu gałązka rozmarynu - dodaje śródziemnomorskiego klimatu .

Miękką upieczoną dynię , oraz obraną ze skórki paprykę zmiksować blenderem .
Do masy dodać twaróg , sól , pieprz , zioła prowansalskie i wygnieść widelcem .

Muszle makaronowe ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu . Zahartować , odcedzić .
 Nadziewać masą dyniową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym , można posypać tartym zółtym serem ale niekoniecznie .
Zapiekać pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 minut .

Podgrzać sos pomidorowy , wyłożyć na talerze i ułożyć muszelki , udekorować ziołami .
 
Smacznego !

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis - podoba mi się. Chętnie wykorzystam ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę, ale to musi być pyszne :) Chyba przy następnej dyni wykorzystam Twój pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe danie, podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)