Dynia jest rewelacyjna , zdrowa i pożywna a do tego podana z pomidorami podnosi wartości odżywcze całego dania . Polecam serdecznie!
Składniki :
- muszle makaronowe 40 sztuk
- 1 dynia hokkaido lub inna odmiana
- 1 kostka twarogu
- 1 czerwona papryka
- 2 puszki pomidorów lub pomidory świeże obrane i pokrojone w kostkę
- pól cebuli
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na patelni , dodać posiekany czosnek , po chwili wrzucić pomidory i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut . Doprawić solą i pieprzem , super się sprawdza włożona do sosu gałązka rozmarynu - dodaje śródziemnomorskiego klimatu .
Miękką upieczoną dynię , oraz obraną ze skórki paprykę zmiksować blenderem .
Do masy dodać twaróg , sól , pieprz , zioła prowansalskie i wygnieść widelcem .
Muszle makaronowe ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu . Zahartować , odcedzić .
Nadziewać masą dyniową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym , można posypać tartym zółtym serem ale niekoniecznie .
Zapiekać pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 minut .
Podgrzać sos pomidorowy , wyłożyć na talerze i ułożyć muszelki , udekorować ziołami .
Smacznego !
Bardzo fajny przepis - podoba mi się. Chętnie wykorzystam ten pomysł.
OdpowiedzUsuńO kurczę, ale to musi być pyszne :) Chyba przy następnej dyni wykorzystam Twój pomysł.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuń