Śliwki kupione do jedzenia tak kusiły swoją obecnością muszki owocówki , że nie dałam rady , musiałam je zużyć natychmiast ! Kiedy te muszki zapadają w sen zimowy ?
Do tego brak mąki pszennej wymusił upieczenie ciasta z mąki orkiszowej pełnoziarnistej (zawiera znacznie więcej witamin, błonnika, żelaza, nasyconych kwasów tłuszczowych i białka w porównaniu do zwykłej mąki pszennej) , której u mnie przewaga z powodu częstego pieczenia chleba .
Znalazły się jeszcze mielone migdały ( źródło białka , wapnia ,witaminy młodości E oraz wiele innych cennych składników ) , których termin ważności zbliżał się ku końcowi i powstało bardzo pyszne i jednocześnie pełnowartościowe jesienne ciasto ze śliwkami ( śliwki chronią przed wolnymi rodnikami , zapobiegają nowotworom ).
Polecam na zdrowie ;)
Ciasto dzięki migdałom i maślance nie jest suche , najlepiej smakuje następnego dnia , tylko kto by tyle czekał......................... ;)
(duża prostokątna blacha )
- 2 szkl. mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa )
- 1 szkl. mielonych migdałów
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. maślanki
- 0,5 szkl. oleju
- 3 jajka
- 1 szkl. brązowego cukru ( jak ktoś lubi słodkie ciasta może dodać 1,5 szkl. )
- olejek migdałowy
- 20 śliwek
Śliwki przekroić na pół i wypestkować .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia .
Piekarnik nagrzać do 190 stopni .
Suche składniki wsypać do miski , wymieszać .
Wbić jajka , wlać maślankę , olej , olejek migdałowy , wymieszać wszystko i wylać na blachę .
Na wierzchu ułożyć śliwki , skórkami do dołu , posypać można brązowym cukrem zmieszanym z mielonymi migdałami .
Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka .
Smacznego !
Śliwkowe, na mące pełnoziarnstej? :) Chyba nie może być lepiej!
OdpowiedzUsuńCiacho pycha! Obecność mąki pełnoziarnistej usuwa wszelkie wyrzuty sumienia;-)
OdpowiedzUsuńI pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń