poniedziałek, 17 września 2012

Wstążki z cukini

Została mi cukinia w lodówce , sama biedna leży to ją trzeba wykorzystać bo się obrazi i zepsuje ;)
Pokroiłam w cienkie paseczki obieraczką do warzyw i powstał fajny dodatek do kiełbaski na ciepło .
Cukinia ma właściwości odkwaszające organizm czyli polecana jest osobom cierpiącym na zgagę i nadkwaśność . Cukinia nie kumuluje metali ciężkich więc jest czyściutka i można ją jeść bez obawy , że oprócz witamin i minerałów dostarczymy jakieś paskudztwa ;)
Szybko , smacznie i zdrowo ...
Składniki :
  • cukinia
  • pomidor
  • ćwiartka cebuli
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • mięta suszona
Do garnka z wkładką do gotowania na parze , wkładam kiełbasę i gotuję .
Pomidora i cebulę kroję w kostkę , mieszam doprawiam solą i pieprzem .
Cukinię kroję w cienkie paseczki , doprawiam solą , pieprzem , miętą i skrapiam oliwą .
Na 5 minut przed końcem gotowania kiełbasy , wrzucam do niej paski cukinii . Po 5 minutach wyjmujemy kiełbaskę i cukinię , pychotka...

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Uwielbiam cukinie, fajny pomysł na danie, na pewno wypróbuję, w lidlu wkrótce tydzień niemiecki i będą mieli taką dobrą białą kiełbaskę, więc podam tak jak Ty, pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)