czwartek, 27 września 2012

Paprykowe leczo zagęszczone ziemniakiem

Jesień kusi kolorami , będąc na targu nie mogłam się oprzeć różnokolorowym paprykom . Taka papryka jest gruba i mięsista no i bardzo smaczna .Zagęszczona nie mąką tylko naturalnie ziemniakiem .
Wartości odżywcze papryki oczywiście są nieocenione o czym wspominałam tutaj .
Korzystajmy więc z uroków i dobrodziejstw kolorowej jesieni :)

 Składniki : 
  • 2 kg papryki 
  • 1,5 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 kawałki dobrej kiełbasy ( ja kopiłam pieprzową )
  • 2 surowe ziemniaki 
  • olej
  • sól
  • pieprz
W dużym garnku z grubym dnem podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę , dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy do lekkiego zrumienienia .
Po chwili dodajemy pokrojoną w paski paprykę .
Pomidory obieramy ze skórki , w tym celu wkładamy do głębokiej miski , nacinamy skórki na krzyż i zalewamy gotującą się wodą , po chwili odcedzamy i zalewamy zimną wodą , obieramy skórki i kroimy w kawałki , wrzucamy do garnka , przykrywamy i dusimy ok. 30 minut .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .

Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce ( jak na placki ziemniaczane) wrzucamy do garnka , mieszamy od czasu do czasu , po 5 minutach mamy gotową , pyszną potrawę .
Smacznego !

2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie :-) mam dużo papryki, więc na obiad zrobię leczo i fajny sposób z tymi ziemniakami zamiast mąki :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłem - rewelka - jestem zachwycony prostym i smacznym przepisem. pzdr ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)