Papryka faszerowana to niemal klasyka gatunku , gości u mnie w domu każdego lata .
Zimą niestety ze względu na wysoką cenę , niewiele osób może sobie na nią pozwolić . Więc polecam korzystanie z letniej obfitości takich warzyw . Polecam ze względów smakowych i zdrowotnych oczywiście .
W papryce znajdują się duże pokłady witaminy C , która ulega tylko niewielkiemu rokładowi podczas obróbki termicznej !
Jest w niej również wiele witamin z grupy B , E , PP , K oraz minerałów .
Jeżeli kogoś zaciekawiły jej właściwości , polecam poczytać np. tutaj
Ja osobiście do faszerowania wybieram paprykę białą . Kolorowe odmiany wykorzystuję głównie do sałatek , bo w zależności od rodzaju i koloru papryki jej składy nieznacznie się od siebie różnią .
Składniki :
z tych proporcji wyszło mi 15 sztuk ( będzie wolne od gotowania przez 3 dni ;)
- 15 białych niskich i szerokich papryk
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 2 woreczki ryżu brązowego
- 4 pomidory suszone z zalewy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- przyprawy do mięsa ( papryka słodka , papryka ostra , pieprz , sól , bazylia )
- przyprawy do sosu ( pieprz , sól , papryka słodka , bazylia)
- pół filiżanki kaszy manny
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu .
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju .
Mięso zmielić , dodać ugotowany ryż , pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone , przeciśnięte ząbki czosnku , przyprawy i kaszę mannę . Wymieszać .
Wydrążone papryki nadziewać przygotowanym farszem i układać w brytfannie .
Wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika na 1,5 h .
Przygotować sos pomidorowy :
Do garnka wlać pomidory krojone z puszki lub własny przecier pomidorowy .
Zagotować i dodać przyprawy .
Zabielić jogurtem - zahartować : do miseczki włożyć jogurt dolać tyle samo sosu pomidorowego wymieszać i wlać do sosu .
Przyprawić do smaku .
Można podawać z ziemniaczkami , chlebkiem lub dla dbających ;) z samym sosem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)