wtorek, 21 sierpnia 2012

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Urodzaj letnich warzyw i owoców skłania do gotowania takich właśnie letnich dań . 
Papryka faszerowana to niemal klasyka gatunku , gości u mnie w domu każdego lata .
Zimą niestety ze względu na wysoką cenę , niewiele osób może sobie na nią pozwolić . Więc polecam korzystanie z letniej obfitości takich warzyw . Polecam ze względów smakowych i zdrowotnych oczywiście . 
W papryce znajdują się duże pokłady witaminy C , która ulega tylko niewielkiemu rokładowi podczas obróbki termicznej !
Jest w niej również wiele witamin z grupy B , E , PP , K oraz minerałów .
Jeżeli kogoś zaciekawiły jej właściwości , polecam poczytać np.  tutaj
Ja osobiście do faszerowania wybieram paprykę białą . Kolorowe odmiany wykorzystuję głównie do sałatek , bo w zależności od rodzaju i koloru papryki jej składy nieznacznie się od siebie różnią .
Składniki :
z tych proporcji wyszło mi 15 sztuk ( będzie wolne od gotowania przez 3 dni ;)
  • 15 białych niskich i szerokich papryk
  • 1 kg mięsa wieprzowego 
  • 2 woreczki ryżu brązowego
  • 4 pomidory suszone z zalewy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • przyprawy do mięsa ( papryka słodka , papryka ostra , pieprz , sól , bazylia )
  • przyprawy do sosu ( pieprz , sól , papryka słodka , bazylia)
  • pół filiżanki kaszy manny
Paprykom poodcinać wierzchy z ogonkami i wydrążyć nasiona , jak ktoś chce może je zostawić do przykrycia .
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu .
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju .

Mięso zmielić , dodać ugotowany ryż , pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone , przeciśnięte ząbki czosnku , przyprawy i kaszę mannę . Wymieszać .

Wydrążone papryki nadziewać przygotowanym farszem i układać w brytfannie .

Wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika na 1,5 h .

Przygotować sos pomidorowy :
Do garnka wlać pomidory krojone z puszki lub własny przecier pomidorowy .
Zagotować i dodać przyprawy .
Zabielić jogurtem - zahartować : do miseczki włożyć jogurt dolać tyle samo sosu pomidorowego wymieszać i wlać do sosu .
Przyprawić do smaku .
Można podawać z ziemniaczkami , chlebkiem lub dla dbających ;) z samym sosem .










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)