sobota, 11 sierpnia 2012

A'la kanie

Coraz więcej produktów jest a'la i nie wiem jaka jest tego przyczyna ? Czyżby wszechobecny kryzys i tęsknota za smakami i produktami z wyższej półki ?
W sklepie można kupić śledzia a'la łosoś , paluszki krabowe a'la krab , bo zrobione z dorsza i innych E dodatków i pewnie wiele innych produktów . Kiedyś była a'la czekolada czyli wyrób czekoladopodobny , że nie wspomnę o a'la perfumach ...
Tak więc na fali produktów a'la , z tęsknoty za smakiem kani , postanowiłam zamiennie zastosować podobne grzyby - boczniaki . Wyglądem i konsystencją przypominają kapelusze kani ale jednak smak pozostaje nadal a'la . Jednak polecam na szybką przystawkę jak mamy ochotę na małe co nieco :)
Składniki :
  • tacka boczniaków - przy wyborze kierujemy się wielkością kapeluszy , im większe tym lepsze
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • opcjonalnie do dekoracji , sałata , pomidory , cytryna
Grzyby opłukać .
Mąkę posolić i popieprzyć .
Jajko roztrzepać .
Boczniaki panierować kolejno w mące , jajku , bułce tartej i smażyć na patelni .
Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać .
Mimo a'la jest pyszne :)
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)