Spodobała mi się dobrze wypieczona , chrupiąca skórka . Przepis na chleb dostosowuję do tego co akurat mam w szafce . Zawsze jednak dbam o to by był bogaty w zdrowe składniki. Mama będzie ze mnie dumna :)
Ten akurat jest z mąki pszennej zmieszanej z mąką pełnoziarnistą orkiszową i ogromną ilością pestek .
Z lenistwa wszystkie składniki wrzucam do maszyny do pieczenia chleba i po wyrobieniu przekładam do piekarnika ale o tym poniżej .
Skórka jest rewelacyjna , jak ktoś lubi taką twardą i chrupiącą to szczerze polecam ten sposób pieczenia !
Składniki :
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 1/4 kostki drożdży
- 2 garście pestek słonecznika
- 2 garście pestek dyni
- 4 łyżki sezamu
- 2 łyżki zarodków pszennych
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 2 szkl. maślanki
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 duża łycha miodu
Do wiaderka z maszyny do pieczenia chleba wrzucamy rozkruszone drożdże , miód , maślankę i mąkę wymieszaną z solą .
Na koniec wsypujemy podprażone pestki i nastawiamy program na "wyrabianie" .
Na początku obserwuję wyrabiające się ciasto i w razie potrzeby dosypuję mąki lub dolewam maślanki . Konsystencja ma być bardziej zwarta niż luźna .
Po skończeniu programu , wywalamy ciasto na wysypaną mąką tacę .
Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i rozgrzewamy do 250 stopni ok. 30 minut .
Po tym czasie następuje koniec naszego lenistwa i z precyzją niemalże chirurgiczną wyciągamy naczynie żaroodporne bardzo uważamy bo jest baaaardzo gorące !
Przekładamy do niego nasz chlebek , zamykamy i wstawiamy całość do piekarnika . Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 220 stopni i pieczemy kolejne ok. 30 minut . Czas pieczenia jest uzasadniony od preferowanej chrupkości skórki .
Pozostawiamy chleb na kratce do ostygnięcia z trudnością hamując chęć ukrojenia chrrrrrrrupiącej piętki :)
Smacznego !
Bardzo miły blog, chociaż (jak u większości blogerów), alem polonistka i się czepiam. W końcu to nie jest wypracowanie. Pozdrawiam. Gogosia56
OdpowiedzUsuń