Moja mama zawsze w takiej chwili powtarza: " inteligentny człowiek nigdy się nie nudzi " no i co ?
Żeby nie być nieinteligentną ;) trzeba było poszukać jakiegoś zajęcia , najlepiej połączenia przyjemnego z pożytecznym czyli coś do zjedzenia :)
Była w lodówce żółta cukinia , znalazła się marchewka i inne takie tam . W misce stał farsz mięsny przygotowany do nadziewania gołąbków na obiad.....połączenie tych składników dało nieoczekiwany , smaczny efekt w postaci cukinii nadziewanej inaczej, takie placki z cukinii z farszem .
Idealne danie jako przystawka lub lekka kolacja . Polecam !
Z jednej cukinii i marchewki wyszły 3 koszyczki , każdy z innym nadzieniem na próbę .
Składniki na podstawę czyli koszyczki :
- 1 cukinia żółta
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i pieprzu
Marchewkę również zetrzeć na grubych oczkach .
Odcisnąć cukinię z soku , połączyć z marchewką , jajkiem , mąką .
Kokilki do zapiekania wysmarować margaryną i posypać bułką tartą .
Masą cukiniową wyłożyć dno i boki kokilek zostawiając wgłębienie na farsz .
Wypełnić ulubionym farszem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 40 minut .
Jeden koszyczek wstawiłam solo i po upieczeniu wypełniłam pokrojonymi pomidorkami .
Pusty koszyczek napełniony po upieczeniu |
Moje propozycje farszów :
Farsz mięsny , ilość wg uznania oraz ilości przygotowanych koszyczków , ja miałam przygotowany farsz do gołąbków , które miały być daniem obiadowym :
- mięso mielone
- cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
- czosnek przeciśnięty przez praskę
- przyprawy
- jajko
- ser żółty do posypania
Z farszem mięsnym |
Farsz twarogowy |
Farsz z twarogu, ilość również
wg zapotrzebowania :
- twaróg
- czosnek
- miąższ z pomidora pokrojony w kostkę
- ulubione zioła
- jajko
kleksy z ketchupu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)