Związki antynowotworowe w nim zawarte chronią nas przed rakiem jelita grubego , prostaty , żołądka , skóry , płuc , tchawicy , jamy ustnej , przełyku , piersi .
Poza taką właściwością , zawiera również wiele minerałów i witamin , które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu .
Jeśli jeszcze zestawimy naszego złotego medalistę z makaronem pełnoziarnistym , który zawiera taką ilość błonnika działającego jak miotełka , że wymiecie z naszego organizmu różne toksyny to mamy spokojne sumienie , że zrobiliśmy dla siebie bardzo dużo dobrego .
Jednym słowem , żadnych wyrzutów sumienie i niech nikt pod żadnym pozorem nie liczy kalorii w tym daniu ! Bo biorąc pod uwagę jego właściwości zdrowotne , to naprawdę nie wypada ;)
Jedzmy więc na zdrowie !
Dodam jeszcze , że to super pyszne danie , które można zjeść na ciepło jako danie obiadowe lub zabrać ze sobą do pracy , zimne też jest bardzo smaczne :)
Składniki :
- pół brokuła
- 1 marchewka
- pół cebuli
- pół paczki makaronu pełnoziarnistego
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- sos sojowy
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu .
Cebulę kroimy w paseczki , marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki , brokuła dzielimy na małe różyczki .
Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię , chwilę podsmażamy na oleju , następnie wlewamy troszkę wody z gotującego się makaronu i dusimy ok. 8-10 minut pod przykryciem . Na koniec doprawiamy do smaku solą , pieprzem o sosem sojowym jak ktoś lubi .
Makaron odcedzamy , wsypujemy na patelnię i wszystko mieszamy , doprawiamy do smaku .
Zjadamy na ciepło lub zabieramy do pracy :)
Smacznego !
Uwielbiam taki makaron. :) Nigdy nie robiłam go "na wynos", ale to dobry pomysł.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na zdrowy posiłek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
pyszny taki makaron! ostatnio jadlam podobny :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Popieram stosowanie oleju rzepakowego w kuchni - najzdrowszy spośród olejów, bo ma najlepszy skład tłuszczowy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za poparcie :)
OdpowiedzUsuńJak już wcześniej pisałam , olej rzepakowy to nasz skarb narodowy ;)
Ciągle niedoceniany , niestety ...
Mam nadzieję , że to się szybko zmieni :)
Uwielbiam takie lekkie makarony, pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńTeż do smażenia używam rzepakowego ;)
Mnie bardzo ciekawi, gdzie można zakupić taki pojemniczek z widelcem, wie ktoś może? :)
OdpowiedzUsuńJa go zakupiłam w "Biedronce" i już potem nigdzie takiego nie widziałam :(
OdpowiedzUsuń