czwartek, 30 sierpnia 2012

Złoty medalista i miotełka czyli super zdrowy posiłek !

Jeżeli by zrobić ranking wśród warzyw , które ma najlepsze działanie antyrakowe , złoty medal zdobył by BROKUŁ !!!  
Związki antynowotworowe w nim zawarte chronią nas przed rakiem jelita grubego , prostaty , żołądka , skóry , płuc , tchawicy , jamy ustnej , przełyku , piersi . 
Poza taką właściwością , zawiera również wiele minerałów i witamin , które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu . 
Jeśli jeszcze zestawimy naszego złotego medalistę z makaronem pełnoziarnistym , który zawiera taką ilość błonnika działającego jak miotełka , że wymiecie z naszego organizmu różne toksyny to mamy spokojne sumienie , że zrobiliśmy dla siebie bardzo dużo dobrego . 
Jednym słowem , żadnych wyrzutów sumienie i niech nikt pod żadnym pozorem nie liczy kalorii w tym daniu ! Bo biorąc pod uwagę jego właściwości zdrowotne , to naprawdę nie wypada ;)
Jedzmy więc na zdrowie ! 
Dodam jeszcze , że to super pyszne  danie , które można zjeść na ciepło jako danie obiadowe lub zabrać ze sobą do pracy , zimne też jest bardzo smaczne :)
 Składniki :
  • pół brokuła
  • 1 marchewka
  •  pół cebuli
  • pół paczki makaronu pełnoziarnistego 
  • olej rzepakowy 
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy 

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu . 
Cebulę kroimy w paseczki , marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki , brokuła dzielimy na małe różyczki . 
Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię , chwilę podsmażamy na oleju , następnie wlewamy troszkę wody z gotującego się makaronu i dusimy ok. 8-10 minut pod przykryciem . Na koniec doprawiamy do smaku solą , pieprzem o sosem sojowym jak ktoś lubi . 
Makaron odcedzamy , wsypujemy na patelnię i wszystko mieszamy , doprawiamy do smaku . 
Zjadamy na ciepło lub zabieramy do pracy :)

Smacznego !

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki makaron. :) Nigdy nie robiłam go "na wynos", ale to dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na zdrowy posiłek :)


    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny taki makaron! ostatnio jadlam podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :) Popieram stosowanie oleju rzepakowego w kuchni - najzdrowszy spośród olejów, bo ma najlepszy skład tłuszczowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za poparcie :)
    Jak już wcześniej pisałam , olej rzepakowy to nasz skarb narodowy ;)
    Ciągle niedoceniany , niestety ...
    Mam nadzieję , że to się szybko zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie lekkie makarony, pyszny przepis :)

    Też do smażenia używam rzepakowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie bardzo ciekawi, gdzie można zakupić taki pojemniczek z widelcem, wie ktoś może? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja go zakupiłam w "Biedronce" i już potem nigdzie takiego nie widziałam :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)