W tym cieście są moje ulubione proporcje , czyli minimum otoczki a duuużo nadzienia :)
Żeby biszkopt bardziej współgrał z mlecznym wnętrzem dodałam do niego mleko w proszku .
Gdybym nie była na wiecznej diecie wykorzystałabym śmietanę 30% ale , że jest jak jest zamiennikiem śmietany zostało mleko 2% - niezła zamiana procentowa , prawda ?
Podaję proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm z wkładką z kominem :
Składniki na piankę :
- 2 galaretki różnokolorowe ( u mnie truskawkowa i agrestowa)
- 2 szklanki mleka ( u mnie 2%)
- owoce ( ja dodałam troszkę malinek i nektarynkę)
Mleko ma być w lodówce .
Składniki na mleczny biszkopt :
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka w proszku ( niekoniecznie ale dodaje lekko mlecznego posmaku biszkoptowi)
- 1 łyżka octu
- 6 łyżek gorącej wody
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut .
Po wystudzeniu przekrawamy na połowę .
Wykonanie ciasta
Przygotowanie pianki :
Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w 1 szklance wody i studzimy .
Jak galaretka zacznie tężeć , ubijamy w dużej misce szklankę mleka i po ubiciu przelewamy galaretkę , ubijamy do wymieszania składników .
Identycznie postępujemy z druga galaretką .
Dolną część biszkopta kładziemy na spód tortownicy i skrapiamy wodą z cytryną .
Wykładamy pierwszą piankę a niej układamy ulubione owoce .
Wykładamy drugą porcję pianki , przykrywamy drugą częścią biszkoptu , skrapiamy woda z cytryną i wstawiamy do stężenia do lodówki . Ja zrobiłam wieczorem i było w lodówce całą noc .
Wyjmujemy z formy posypujemy cukrem pudrem i podajemy jak by nie było troszkę dietetyczne ciasto ;)
Zestaw idealny ;) |
Ale cudnie wygląda. :) Chyba jeszcze nigdy nie jadłam takiego deseru, a tak lubię ptasie mleczko...
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na deser! z pewnością wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ptasie mleko! przepis czeka na wypróbowanie ;)
OdpowiedzUsuńpycha! jadłam więc mogę polecić w 100%
OdpowiedzUsuńA ja w pierwszym momencie pomyślałam, że to ciasto parzone ;)
OdpowiedzUsuńA tu jeszcze lepiej - biszkopt! Przepysznie :)
Świetny przepis! Dziękuje! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Dziękuje ;-)
OdpowiedzUsuń