środa, 15 sierpnia 2012

Malinowe niebo

To danie nie wymaga żadnej zachęty . Ten kto jeszcze nie jadł połączenia łososia z malinami nie wie co traci...To po prostu trzeba zjeść i nie ma wyjścia !
Delikatne maliny , łosoś i kotleciki kapuściano-ryżowe , ryż jaśminowy dodatkowo podkreśla owocowy smak sosu , podane z lampką czerwonego wytrawnego wina - nic więcej już nie trzeba , ach......idealne danie na kolację dla dwojga :)
Sezon malinowy w pełni ale do sosu mogą być również użyte mrożone maliny więc można to danie traktować jako całoroczne . 
 Składniki :
proporcje dla 2 osób
  • 2 dzwonki łososia
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia - rzepakowy
Składniki na kotlety: 
  • pół główki malej kapusty białej  
  •  1 woreczek ryżu jaśminowego np. firmy Podravka - może być również ryż zwykły biały lub dziki
  • 1 jajko 
  • sól
  • pieprz
  • kasza manna
  • buka tarta
  • olej do smażenia - rzepakowy
Składniki na sos :
  • 1 szklanka malin
  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • kropla musztardy
 Rybę skrapiamy sokiem z cytryny , posypujemy solą , pieprzem i odstawiamy .
Kapustę kroimy na ćwiartki , wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy do miękkości ok. 20 minut.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu .

Maliny wrzucamy do garnka z grubym dnem , zalewamy winem i dodajemy łyżkę miodu , gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut , często mieszając . Po tym czasie przecieramy przez sitko , żeby się pozbyć pestek . Dodajemy sól , pieprz i kroplę musztardy .

Ugotowaną kapustę mielimy w melakserze , dodajemy ugotowany ryż , jajko , sól , pieprz  i kaszę mannę do uzyskania konsystencji nadającej się do formowania kotletów .
Uformowane kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju ok. 5 minut z każdej strony , do uzyskania złotego koloru , odsączamy na ręczniku papierowym .
W tym samym czasie dzwonki łososia odsączamy z soku z cytryny , smarujemy olejem i układamy na rozgrzanej patelni grillowej . Smażymy po 5 minut z każdej strony , odsączamy na ręczniku papierowym .
Podajemy i zajadamy się pysznie :)

Smacznego !

W malinowym raju

4 komentarze:

  1. Beatko, świetne połączenie. Przepis niezwykle mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwinko , to połączenie smaków to jak sukienka szyta na mirę :) Wszystko się pysznie uzupełnia .

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam do akcji! :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)