Delikatne maliny , łosoś i kotleciki kapuściano-ryżowe , ryż jaśminowy dodatkowo podkreśla owocowy smak sosu , podane z lampką czerwonego wytrawnego wina - nic więcej już nie trzeba , ach......idealne danie na kolację dla dwojga :)
Sezon malinowy w pełni ale do sosu mogą być również użyte mrożone maliny więc można to danie traktować jako całoroczne .
Składniki :
proporcje dla 2 osób
- 2 dzwonki łososia
- pół cytryny
- sól
- pieprz
- olej do smażenia - rzepakowy
- pół główki malej kapusty białej
- 1 woreczek ryżu jaśminowego np. firmy Podravka - może być również ryż zwykły biały lub dziki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- kasza manna
- buka tarta
- olej do smażenia - rzepakowy
- 1 szklanka malin
- 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- kropla musztardy
Kapustę kroimy na ćwiartki , wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy do miękkości ok. 20 minut.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu .
Maliny wrzucamy do garnka z grubym dnem , zalewamy winem i dodajemy łyżkę miodu , gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut , często mieszając . Po tym czasie przecieramy przez sitko , żeby się pozbyć pestek . Dodajemy sól , pieprz i kroplę musztardy .
Ugotowaną kapustę mielimy w melakserze , dodajemy ugotowany ryż , jajko , sól , pieprz i kaszę mannę do uzyskania konsystencji nadającej się do formowania kotletów .
Uformowane kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju ok. 5 minut z każdej strony , do uzyskania złotego koloru , odsączamy na ręczniku papierowym .
W tym samym czasie dzwonki łososia odsączamy z soku z cytryny , smarujemy olejem i układamy na rozgrzanej patelni grillowej . Smażymy po 5 minut z każdej strony , odsączamy na ręczniku papierowym .
Podajemy i zajadamy się pysznie :)
Smacznego !
Beatko, świetne połączenie. Przepis niezwykle mi się podoba;)
OdpowiedzUsuńMalwinko , to połączenie smaków to jak sukienka szyta na mirę :) Wszystko się pysznie uzupełnia .
OdpowiedzUsuńDołączyłam :)
OdpowiedzUsuń