Dodatek smażonej cebulki i podpieczonych ziarenek daje taki efekt aromatyczny , że nie pomyślimy o żadnej wędlinie .
Tym bardziej , że nadciąga kolejna fala upałów i apetyt na wędlinę jakby mniejszy :)
Chleb jest w większości z mąki pełnoziarnistej , dlatego jest tak syty , że 2 kromki zaspokoją nasz głód na pół dnia .
Składniki :
- 200 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 200 g mąki pszennej TYP 650
- 30 g drożdży
- 300 ml maślanki
- 1 łyżka miodu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 cebula
- garść ziaren słonecznika
- garść pestek z dyni
- pieprz 3 zakręcenia młynkiem
- 1 łyżeczka przyprawy cygańskiej ( gotowa mieszanka )
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na oleju najlepiej aromatyzowanym .
Ziarna podprażyć na suchej patelni i wsypać do podsmażonej cebuli .
Do maszyny ( jak ktoś jest ambitny i chce sam to wrzuca do miski w takiej samej kolejności i wyrabia ręką ) wrzucić pokruszone drożdże , dodać miód i wlać maślankę .
Wsypać mąki rozmieszane z solą , pieprzem przyprawą cygańską .
Nastawić program na wyrabianie i po 15 minutach wsypać uprażone ziarna z cebulą .
Po skończeniu programu ( 1,5 h ) wyłożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia .
Zostawić do wyrośnięcia na ok. 0,5 h .
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni , włożyć wyrośnięte ciasto .
Żeby nasz chlebek nie był suchy najlepiej w momencie włożenia formy do piekarnika spryskać jego ścianki wodą w celu wytworzenia pary .
Piec ok. 30-40 minut, w zależności od preferencji wypieczonej skórki .
Po wyjęciu chleba należy popukać w jego górę i dno , jak wydaje głuchy dźwięk to jest wypieczony .
Odczekać aż ostygnie , kroić i smarować masełkiem .
Polecam !
Śliczny bochenek;) Lubie takie chlebki z dodatkami
OdpowiedzUsuń