niedziela, 19 sierpnia 2012

Baaaardzo aromatyczny chlebek

Tak bardzo aromatyczny , że wystarczy masełko i nic więcej . 
Dodatek smażonej cebulki i podpieczonych ziarenek daje taki efekt aromatyczny , że nie pomyślimy o żadnej wędlinie . 
Tym bardziej , że nadciąga kolejna fala upałów i apetyt na wędlinę jakby mniejszy :)
Chleb jest w większości z mąki pełnoziarnistej , dlatego jest tak syty , że 2 kromki zaspokoją nasz głód na pół dnia .

Składniki :
  • 200 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej TYP 650
  • 30 g drożdży
  • 300 ml maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • garść ziaren słonecznika
  • garść pestek z dyni
  • pieprz 3 zakręcenia  młynkiem
  • 1 łyżeczka przyprawy cygańskiej ( gotowa mieszanka )
Ja oczywiście z lenistwa wyrabiam chleb w maszynie a następnie piekę w piekarniku .

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na oleju najlepiej aromatyzowanym  .
Ziarna podprażyć na suchej patelni i wsypać do podsmażonej cebuli .

Do maszyny ( jak ktoś jest ambitny i chce sam to wrzuca do miski w takiej samej kolejności i wyrabia ręką ) wrzucić pokruszone drożdże , dodać miód i wlać maślankę .
Wsypać mąki rozmieszane z solą , pieprzem  przyprawą cygańską .

Nastawić program na wyrabianie i po 15 minutach wsypać uprażone ziarna z cebulą .

Po skończeniu programu ( 1,5 h ) wyłożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia .
Zostawić do wyrośnięcia na ok. 0,5 h .

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni , włożyć wyrośnięte ciasto .
Żeby nasz chlebek nie był suchy najlepiej w momencie włożenia formy do piekarnika spryskać jego ścianki wodą w celu wytworzenia pary .

Piec ok. 30-40 minut, w zależności od preferencji wypieczonej skórki .

Po wyjęciu chleba należy popukać w jego górę i dno , jak wydaje głuchy dźwięk to jest wypieczony .

Odczekać aż ostygnie , kroić i smarować masełkiem .

Polecam !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)