Korzystając z jej dobroczynności ugotowałam coś na wzór risotto ale w szafce zamiast ryżu stała sobie kasza gryczana .
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło , kasza gryczana jest najzdrowszą wśród kasz !
Więc będzie nie tylko smacznie ale i zdrowo :)
Zawiera bardzo dużo białka roślinnego , witaminy PP i B1 , reguluje poziom cukru we krwi . Kasza zawiera także żelazo, magnez, potas i wapń, czyli te wszystkie związki mineralne, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować. Tutaj można poczytać więcej o jej zaletach .
Pomyślałam , że takie połączenie może być całkiem dobre i nie pomyliłam się , wyszło pyszne no i bez wątpienia zdrowe !
Składniki :
- 1 filiżanka umytych i pokrojonych kurek
- 1 filiżanka kaszy gryczanej
- pół cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 kostka bulionu grzybowego ( wzmocni nam całe danie )
- 700 ml wody
- 5 łyżek oleju
- łyżka masła
Kostkę grzybową zalać gotującą się wodą .
Do cebuli i kurek wsypać filiżankę kaszy , wymieszać i podsmażyć ok. 2 minuty .
Dalej postępować jak przy gotowaniu risotta czyli zalać kaszę chochelką gotującego się bulionu , wymieszać i poczekać aż cały płyn się wchłonie . Czynność powtórzyć do wyczerpania bulionu lub do czasu aż kasza kasza osiągnie pożądaną miękkość .
Czas gotowania od czasu wlania pierwszej chochelki bulionu to ok. 15 minut .
Na koniec doprawić ewentualnie solą i pieprzem , ja nie doprawiałam bo bulion był wystarczająco słony .
Wyłączyć gaz , dodać 1 łyżkę zimnego masła i wymieszać . Podawać od razu .
Podałam z plastrami cukinii usmażonymi na patelni grillowej .
I klapnięte uszko mam :) |
Smacznego !
Kaszę gryczaną uwielbiam. Kurki ubóstwiam. Do tego ta oprawa!!!
OdpowiedzUsuńBeatko gratuluję pomysłów.
pozdrawiam
Bożena (BW)
Uwielbiam gryczaną kaszę. Podoba mi się Twój pomysł;)
OdpowiedzUsuń