poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Kurkowe gryczotto

Sezon na kurki w pełni ... tak powiedziała koleżanka od której dostałam te grzybki . Ja chodzę po lesie i kurek niet :(  
Korzystając z jej dobroczynności ugotowałam coś na wzór risotto ale w szafce zamiast ryżu stała sobie kasza gryczana . 
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło , kasza gryczana  jest najzdrowszą wśród  kasz !
Więc będzie nie tylko smacznie ale i zdrowo :)
Zawiera bardzo dużo białka roślinnego , witaminy PP i B1 , reguluje poziom cukru we krwi . Kasza zawiera także żelazo, magnez, potas i wapń, czyli te wszystkie związki mineralne, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować. Tutaj można poczytać więcej o jej zaletach .
Pomyślałam , że takie połączenie może być całkiem dobre i nie pomyliłam się , wyszło pyszne    no i bez wątpienia zdrowe  !



Składniki :
  • 1 filiżanka umytych i pokrojonych kurek 
  • 1 filiżanka kaszy gryczanej
  • pół cebuli pokrojonej w kostkę 
  • 1 kostka bulionu grzybowego ( wzmocni nam całe danie )
  • 700 ml wody 
  • 5 łyżek oleju 
  • łyżka masła
Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę , dodać pokrojone kurki i podsmażać ok. 5 minut.
Kostkę grzybową zalać gotującą się wodą .
Do cebuli i kurek wsypać filiżankę kaszy , wymieszać i podsmażyć ok. 2 minuty .
Dalej postępować jak przy gotowaniu risotta czyli zalać kaszę chochelką gotującego się bulionu , wymieszać i poczekać aż cały płyn się wchłonie . Czynność powtórzyć do wyczerpania bulionu lub do czasu aż kasza kasza osiągnie pożądaną miękkość .

Czas gotowania od czasu wlania pierwszej chochelki bulionu to ok. 15 minut .
Na koniec doprawić ewentualnie solą i pieprzem , ja nie doprawiałam bo bulion był wystarczająco słony .
Wyłączyć gaz , dodać 1 łyżkę zimnego masła i wymieszać . Podawać od razu .
Podałam z plastrami cukinii usmażonymi na patelni grillowej .
I klapnięte uszko mam :)


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Kaszę gryczaną uwielbiam. Kurki ubóstwiam. Do tego ta oprawa!!!
    Beatko gratuluję pomysłów.
    pozdrawiam
    Bożena (BW)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gryczaną kaszę. Podoba mi się Twój pomysł;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)