Papryka w całości w przeciwieństwie do pasty , też dla odważnych bo siła wypalania jak w paście . Można ją dodawać do pizzy , sosów , kanapek i jak kto woli , ostre mniam....
Składniki na zalewę :
- 6 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- ziarenka gorczycy
- 3 listki laurowe
- 2 cebule
- olej
- rękawiczki jednorazowe !

Przygotować zalewę : zagotować wodę w garnku razem z przyprawami , gotować ok. 15 minut i wlać ocet - zagotować .
Gorącą zalewą zalewać słoiki z papryką , poczekać chwilkę aż woda wszędzie dojdzie i zakręcić , ustawiać do góry dnem , można dodatkowo pasteryzować w piekarniku w temperaturze 100 stopni 20 minut .
![]() |
zestaw na ostrą zimę ;) |
Super pomysł, znam takich w moim domu, którzy by nie pogardzili.. ;)
OdpowiedzUsuńTaka papryczka, rozgrzeje największego zmarzlucha
OdpowiedzUsuńsuper to wygląda... a ta zalewa to na ile kg papryki?
OdpowiedzUsuńno własnie na ile kg papryki ta zalewa
OdpowiedzUsuńTo jest porcja na ok.1,5kg papryki. wszystko zależy od jej wielkości.
OdpowiedzUsuńMam w "ulubionych" ten przepis i od 3 lat robię papryczki chili w ten sposób (najchętniej te najmniejsze i najostrzejsze odmiany). Są super !
OdpowiedzUsuńSzypułki obcinać czy nie? W przepisie jest- obcinać, na zdjęciu- nie obcięte. Które lepiej będą smakowały?
OdpowiedzUsuńOgonki przy szypułce odciąć a samą szypułkę zostawić. Można też obciąć szypułki, proszę spróbować z szypułkami i bez i wtedy będzie wiadomo, które lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuń