sobota, 10 listopada 2012

Golonka i ciaper-kapusta

Chodzi i marudzi , zjadł bym golonkę , marudzi i nie przestanie , no jak małe dziecko musi mieć i koniec ! Nie pomagają argumenty , że tłusto , że niezdrowo  na upór faceta nic nie pomoże . 
Więc co było robić , poszłam do sklepu i kupiłam słuszną goloneczkę , właściwie to dwie no nie będę patrzeć jak sam zajada ;) 
Do tego idealnie pasuje kapusta z ziemniakami zwana inaczej ciaper-kapustą . Polecam na jesienne chłodne dni , w końcu trzeba nabrać troszkę więcej ciałka na zimę ;)
Składniki:
(do gotowania golonki )
  • golonka
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie - kilka ziarenek
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz  
Włoszczyznę obrać , pokroić i wrzucić do zimnej wody (wody nalać mało , potem się ewentualnie doleje) , dodać ziele angielskie i listki laurowe , zagotować .
Jak woda się już zagotuje , wrzucić umyte golonki , dolać ewentualnie tyle wody(gorącej) aby przykrywała w całości mięso i gotować pod przykryciem ok. 2-3 godziny  .
Golonki są gotowe jak mięso odchodzi od kości . W połowie gotowania posolić dosyć sporo tak aby sól przeszła do mięsa .

Składniki na ciaper-kapustę :
  • 500 dkg  ziemniaków
  • 300 dkg kapusty kiszonej
  • cebula
  • boczek wędzony (wąski pasek)
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • pół łyżeczki kminku
Kapustę pokroić i jak jest bardzo kwaśna to wypłukać , dodać sól , pieprz , kminek , listek i ziele .
Cebulę i boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć do zrumienienia na patelni i dodać do gotującej się kapusty .
Gotować pod przykryciem do miękkości . 
Ziemniaki ugotować .
Do ugotowanych ziemniaków dodać ugotowaną kapustę i wygnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków , doprawić do smaku .
Podawać do golonki lub innego mięsa .
Do golonki obowiązkowo podajemy jeszcze musztardę :)
 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)