Więc co było robić , poszłam do sklepu i kupiłam słuszną goloneczkę , właściwie to dwie no nie będę patrzeć jak sam zajada ;)
Do tego idealnie pasuje kapusta z ziemniakami zwana inaczej ciaper-kapustą . Polecam na jesienne chłodne dni , w końcu trzeba nabrać troszkę więcej ciałka na zimę ;)
Składniki:
(do gotowania golonki )
- golonka
- włoszczyzna
- ziele angielskie - kilka ziarenek
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
Jak woda się już zagotuje , wrzucić umyte golonki , dolać ewentualnie tyle wody(gorącej) aby przykrywała w całości mięso i gotować pod przykryciem ok. 2-3 godziny .
Golonki są gotowe jak mięso odchodzi od kości . W połowie gotowania posolić dosyć sporo tak aby sól przeszła do mięsa .
Składniki na ciaper-kapustę :
- 500 dkg ziemniaków
- 300 dkg kapusty kiszonej
- cebula
- boczek wędzony (wąski pasek)
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- pół łyżeczki kminku
Cebulę i boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć do zrumienienia na patelni i dodać do gotującej się kapusty .
Gotować pod przykryciem do miękkości .
Ziemniaki ugotować .
Do ugotowanych ziemniaków dodać ugotowaną kapustę i wygnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków , doprawić do smaku .
Podawać do golonki lub innego mięsa .
Do golonki obowiązkowo podajemy jeszcze musztardę :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)