Dzięki zawartości marchewki i dyni ,będziemy zdrowi i młodzi , ponieważ zawierają antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, chroniące nas przed starzeniem i nowotworami .
Mąka pełnoziarnista niezwykle bogata w błonnik i składniki mineralne .
Maślanka zawiera sporo wapnia i bakterie , które również są w zakwasie i odpowiadają za system immunologiczny czyli obronny człowieka .
Chlebek więc idealny na nadchodzącą porę roku .
Poza wartościami zdrowotnymi jest niezwykle smaczny a pieczony w naczyniu żaroodpornym nabiera pięknej i chrupiącej skórki .
Dzień przed pieczeniem chleba przygotowujemy zaczyn:
- 4 łyżki zakwasu
- pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- pół szklanki wody
W dniu pieczenia przygotować :
- zaczyn z dnia poprzedniego
- 20 g drożdży
- 500 ml maślanki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka dyni ( ja miałam hokkaido ) startej na dużych oczkach tarki
- 1 szklanka marchewki startej na dużych oczkach tarki
Wyrabiamy wszystko razem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinkę .
Po tym czasie mieszamy raz jeszcze aby odgazować i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. godzinkę .
Pół godziny przed końcem wyrastania , nagrzewamy piekarnik razem z naczyniem żaroodpornym do 250 stopni . Po nagrzaniu wyjmujemy naczynie i przekładamy do niego wyrośnięte ciasto ,przykrywamy i wstawiamy do piekarnika , po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut .
Po 30 minutach odkrywamy naczynie i zostawiamy jeszcze w piekarniku na 10 minut .
Smacznego!
Wszystko super, ale po co tu drożdże, cukier i gluten? Jak dla mnie przepis do poprawki :)
OdpowiedzUsuńDrożdże dodałam w celu przyspieszenia wzrostu chlebka :) Bez nich trzeba dłużej czekać żeby zakwas go udźwignął ...
OdpowiedzUsuń