niedziela, 18 listopada 2012

Chlebek na zakwasie pomagający utrzymać młodość i zdrowie

W tym chlebie jest taka ilość składników ważnych dla naszego zdrowia , że spokojnie możemy się nim zajadać . 
Dzięki zawartości marchewki i dyni ,będziemy zdrowi  i młodzi , ponieważ zawierają antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, chroniące nas przed starzeniem i nowotworami .
Mąka pełnoziarnista niezwykle bogata w błonnik i składniki mineralne .
Maślanka zawiera sporo wapnia i bakterie , które również są w zakwasie i odpowiadają za system immunologiczny czyli obronny człowieka . 
Chlebek więc idealny na nadchodzącą porę roku .
Poza wartościami zdrowotnymi jest niezwykle smaczny a pieczony w naczyniu żaroodpornym nabiera pięknej i chrupiącej skórki .

Dzień przed pieczeniem chleba przygotowujemy zaczyn:
  •  4 łyżki zakwasu
  • pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • pół szklanki wody 
Wszystko zmieszać ze sobą , przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na noc .

W dniu pieczenia przygotować :
  • zaczyn z dnia poprzedniego
  • 20 g drożdży
  • 500 ml maślanki
  • 1 łyżka brązowego cukru  
  • 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej  
  • 400 g mąki pszennej typ 650 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka dyni ( ja miałam hokkaido ) startej na dużych oczkach tarki
  • 1 szklanka marchewki startej na dużych oczkach tarki   
Zabieramy się za pieczenie czyli mieszamy zaczyn z drożdżami , maślanką i wodą , dodajemy cukier i mąki  , następnie sól i wodę ,  dodajemy startą  marchewkę i dynię- odmiana hokkaido jest sucha , jeżeli mamy inną mokrą odmianę musimy  odcisnąć nadmiar płynu.
Wyrabiamy wszystko razem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinkę . 
Po tym czasie mieszamy raz jeszcze aby odgazować i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. godzinkę .
ł  godziny przed końcem wyrastania , nagrzewamy piekarnik razem z naczyniem żaroodpornym do 250 stopni . Po nagrzaniu wyjmujemy naczynie i przekładamy do niego wyrośnięte ciasto ,przykrywamy i wstawiamy do piekarnika , po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut .
Po 30 minutach odkrywamy naczynie i zostawiamy jeszcze w piekarniku na 10 minut .

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Wszystko super, ale po co tu drożdże, cukier i gluten? Jak dla mnie przepis do poprawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdże dodałam w celu przyspieszenia wzrostu chlebka :) Bez nich trzeba dłużej czekać żeby zakwas go udźwignął ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)