Suflet jest piankowy i delikatny a sos tylko wzbogaca jego walory smakowe .
Polecam jako przystawkę na jesienno zimowe dni , gdyż składniki użyte do tego dania działają niezwykle rozgrzewająco .
(4 kokilki , danie dla 4 osób )
- 100 g łososia wędzonego norweskiego
- 100 g norweskiego łososia surowego ( ugotowanego na parze bez przypraw)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka chrzanu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła + kawałek do wysmarowania kokilek
- 3/4 szkl. mleka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 szklanka startej na tarce dyni ( ja miałam odmianę hokkaido , która smakuje mi najbardziej:)
- 1 łyżka startego na tarce imbiru
- 1 łyżka masła
- szczypta płatków chilli
- 1/2 szkl. śmietany 18%
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- sok z cytryny do smaku
- kasztany pieczone ( nacinamy kasztany na krzyż i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni , po upieczeniu obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki)
- pomidory suszone w zalewie, krojone w paski
Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy mąką .
Zabieramy się za suflet : rozgrzewamy w garnku masło i po rozpuszczeniu dodajemy mąkę , chwilę smażymy cały czas mieszając , dolewamy mleko , dodajemy gałkę muszkatołową i szczyptę soli , mieszamy do zagotowania, odstawiamy.
Żółtka mieszamy z chrzanem i łososiem wędzonym i ugotowanym , stopniowo dolewamy beszamel i całość miksujemy blenderem . Na koniec dodajemy ubite białka , koperek i mieszamy delikatnie łyżką aby nie zgnieść piany, doprawiamy ewentualnie do smaku aczkolwiek wędzony łosoś jest już słony więc radzę uważać :)
Przekładamy do wysmarowanych i wysypanych mąką kokilek do 3/4 wysokości , bo suflety urosną w piekarniku .
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut.
Przygotowujemy sos :
Na rozgrzane masło wsypujemy starty imbir a następnie dynię , podsmażamy chwilkę , dodajemy szczyptę płatków chilli 2 łyżki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości .
Jak już dynia będzie miękka wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny
, całość miksujemy blenderem .
Upieczone suflety wyjmujemy z piekarnika , wyjmujemy delikatnie z kokilek i przekładamy na talerz , dekorujemy sosem i kasztanami oraz pokrojonymi suszonymi pomidorkami.
Smacznego !
łosoś i dynia.. cudowne
OdpowiedzUsuń