poniedziałek, 19 listopada 2012

Suflet łososiowy z sosem dyniowym i pieczonymi kasztanami

Bardzo mi się podobają taki długie nazwy dań , już można się najeść od samego czytania :) 
Suflet jest piankowy i delikatny a sos tylko wzbogaca jego walory smakowe .
Polecam jako przystawkę na jesienno zimowe dni , gdyż składniki użyte do tego dania działają niezwykle rozgrzewająco . 
Składniki na suflet  :
(4 kokilki , danie dla 4 osób )
  • 100 g łososia wędzonego norweskiego
  • 100 g norweskiego łososia surowego ( ugotowanego na parze bez przypraw)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki masła + kawałek do wysmarowania kokilek 
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Składniki na sos :
  • 1 szklanka startej na tarce dyni ( ja miałam odmianę hokkaido , która smakuje mi najbardziej:)
  • 1 łyżka startego na tarce imbiru 
  • 1 łyżka masła
  • szczypta płatków chilli
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sok z cytryny do smaku
Do dekoracji :
  • kasztany pieczone ( nacinamy kasztany na krzyż i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni , po upieczeniu obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki)
  • pomidory suszone w zalewie, krojone w paski
Przygotowanie zaczynamy od upieczenia kasztanów i ugotowania łososia na parze .
Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy mąką .

Zabieramy się za suflet : rozgrzewamy w garnku masło  i po rozpuszczeniu dodajemy mąkę , chwilę smażymy cały czas mieszając , dolewamy mleko , dodajemy gałkę muszkatołową i szczyptę soli , mieszamy do zagotowania, odstawiamy.
Żółtka mieszamy z chrzanem i łososiem wędzonym i ugotowanym , stopniowo dolewamy beszamel i całość  miksujemy blenderem . Na koniec dodajemy ubite białka , koperek  i mieszamy delikatnie łyżką aby nie zgnieść piany, doprawiamy ewentualnie do smaku aczkolwiek wędzony łosoś jest już słony więc radzę uważać :)
Przekładamy do wysmarowanych i wysypanych mąką kokilek do 3/4 wysokości , bo suflety urosną w piekarniku .
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut.

Przygotowujemy sos : 
Na rozgrzane masło wsypujemy starty imbir a następnie dynię ,  podsmażamy chwilkę , dodajemy szczyptę płatków chilli 2 łyżki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości .
Jak już dynia będzie miękka wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny
, całość miksujemy blenderem .

Upieczone suflety wyjmujemy z piekarnika , wyjmujemy delikatnie z kokilek i przekładamy na talerz , dekorujemy sosem i kasztanami oraz pokrojonymi suszonymi pomidorkami.

Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)