Jednak z wiekiem człowiek mądrzeje ;) i przekonuje się do pewnych rzeczy . Tak było właśnie z brukselką .
Staram się tak układać posiłki aby jedzenie stanowiło przyjemność ale jednocześnie zdrową przyjemność .
Przeczytałam o właściwościach zdrowotnych brukselki i postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę , kto by nie dał po takich słowach : wzmacnia odporność , wspomaga pracę układu pokarmowego , ma właściwości przeciw bakteryjne i przeciw wirusowe , ma właściwości antynowotworowe , zawiera substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych !
Zaliczana jest do warzyw młodości .
Dla złagodzenia specyficznego goryczkowego smaku , użyłam dressingu miodowo-musztardowego i to był strzał w dziesiątkę !
Składniki :
- brukselka
- olej
- dressing - wlać do małego słoiczka : 3 łyżki wody + 1 łyżeczka płynnego miodu +1 łyżka oleju + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżeczka musztardy sarepskiej + szczypta pieprzu , 2 szczypty soli = zkręcić i wstrząsać do wymieszania składników .
Przekroić na połówki i skropić olejem .
Rozgrzać patelnię grillową i układać brukselki , grillować ok. 8-10 minut w zależności od wielkości .
Wyłożyć na talerz i polać przygotowanym wcześniej dressingiem .
Propozycja podania :) |
pysznie brukselkowy pomysł
OdpowiedzUsuńUwielbiam brukselkę, z pewnością wypróbuję Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuń