sobota, 24 listopada 2012

Brukselka na śniadanie ? Dlaczego nie !

Jeszcze zupełnie niedawno na widok brukselki na talerzu ,moja reakcja była niezmienna : fuuuuj , bleeee itp. 
Jednak z wiekiem człowiek mądrzeje ;) i przekonuje się do pewnych rzeczy . Tak było właśnie z brukselką . 
Staram się tak układać posiłki aby  jedzenie stanowiło przyjemność ale jednocześnie zdrową przyjemność  . 
Przeczytałam o właściwościach zdrowotnych brukselki i postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę , kto by nie dał po takich słowach : wzmacnia odporność , wspomaga pracę układu pokarmowego , ma właściwości przeciw bakteryjne i przeciw wirusowe , ma właściwości antynowotworowe , zawiera substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych ! 
Zaliczana jest do warzyw młodości .    
Dla złagodzenia specyficznego goryczkowego smaku , użyłam dressingu miodowo-musztardowego i to był strzał w dziesiątkę ! 

Składniki : 
  • brukselka
  • olej
  • dressing - wlać do małego słoiczka  : 3 łyżki wody + 1 łyżeczka płynnego miodu +1 łyżka oleju + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżeczka musztardy sarepskiej + szczypta pieprzu , 2 szczypty soli  = zkręcić i wstrząsać do wymieszania składników .
Brukselkę opłukać , ściąć końcówkę i obrać zewnętrzne listki .
Przekroić na połówki i skropić olejem .
Rozgrzać patelnię grillową  i układać brukselki , grillować ok. 8-10 minut w zależności od wielkości .
Wyłożyć na talerz i polać przygotowanym wcześniej dressingiem .
Propozycja podania :)
  Smacznego !

Sezon na brukselkę

2 komentarze:

  1. Uwielbiam brukselkę, z pewnością wypróbuję Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)