Składniki :
(na blachę 25x40cm)- 3 budynie
- 1 litr mleka + 1 szklanka
- 6 łyżek cukru
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 250g masła
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 1/3 szkl. oleju
- 6 jabłek
Ugotować budyń , zagotować 1 l mleka z cukrem , w jednej szklance zimnego mleka rozpuścić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka . Po ugotowaniu przykryć aby nie zrobił się kożuch .
Masło zmiksować z cukrem , dodawać kolejno jajka i olej . Po ubiciu dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wylać na blachę 2/3 części ciasta , pozostała część zostanie do polania na górę .
Jabłka obrać , pokroić w plasterki i ułożyć na cieście aby tworzyły warstwę oddzielającą ją od warstwy budyniu .
Na jabłka wyłożyć właśnie budyń i przykryć odłożoną częścią ciasta .Z tym miałam mały problem , bo za mało ciasta odłożyłam i nie pokryło mi całości ale nie przeszkodziło to w jego konsumpcji ;)
Wstawić do nagrzanego do 190 st. piekarnika na 55-60 minut .
Posypać cukrem pudrem .
Smacznego !
to ciasto jest przepyszne, był taki czas że piekłam je co weekend :)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że wyszł i smakowało :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWŁAŚNIE PIECZE SIĘ CIACHO WYGLĄDA SUPER MAM NADZIEJĘ ŻE RÓWNIEŻ TAK BĘDZIE SMAKOWAĆ
OdpowiedzUsuńWitaj,ciasto bardzo pyszne robilam juz je dwa razy i wszysy byli i sa zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę , że tak smakuje i smacznego życzę :)
OdpowiedzUsuńCiasto fantastyczne !!!!!!!
OdpowiedzUsuńJablka popruszylam cynamonem i zrobilam budyn malinowy. Rozplywa sie w ustach :)
dzis robie to ciasto...
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńmaka pszenna, ale jaka tortowa, poznańska, luksusowa, jaka stosujecie
pzdr
Zwykle tego typu ciasta piekę z mąki pszennej tortowej typ 450 ale poznańska czy luksusowa typ 550 też może być :)
OdpowiedzUsuńWitaj! Właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika. Mam nadzieję, że będzie tak smaczne jak Twoje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki ! Mam nadzieję , że będzie smakowało :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, rodzince uszy aż się trzęsły. W jedno popołudnie 3/4 blachy zszamane. Aż chce się piec jak tak się zajadają.
OdpowiedzUsuńRewelacja. Rodzince aż się uszy trzęsły, 3/4 blachy w jedno popołudnie! Aż się chce piec jak tak znika.
OdpowiedzUsuńczy przestudzic budyn
OdpowiedzUsuńTak, lepiej jak będzie przestudzony.
OdpowiedzUsuńDziekuje dalam lekko tylko przestudzony i troche sie wierzch zaczal topic ale ja go szybko do piekarnika i czekam
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :)
OdpowiedzUsuńWyszlo super, dziekuje za fajny przepis i zycze WESOLYCH SZCZESLIWYCH SWIAT I DOSIEGO ROKU
OdpowiedzUsuńSuper:) Cieszę się, że wyszło. Zdrowych i pogodnych Świąt i Dosiego Roku :) !
OdpowiedzUsuńCzy mogą być jabłka że słoika?
OdpowiedzUsuńNie wiem czy takie ze słoika nie będą za płynne i nie wnikną za bardzo w ciasto zanim się upiecze....ale można spróbować bo konsystencja ciasta jest dość gęsta. Powinno się udać :)
OdpowiedzUsuń