sobota, 27 kwietnia 2013

Risotto cukiniowe z paluszkami krabowymi

Pyszne , aromatyczne i dzięki cukinii oraz koperkowi wprowadza nas w letnie klimaty . 
Danie z serii smacznie i szybko :)

Składniki :
  • 100 g ryżu do risotto 
  • 400 ml bulionu warzywnego 
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 5 paluszków krabowych 
  • olej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki , posolić i odstawić na chwilę aby puściła wodę .
Bulion zagotować i zostawić aby cały czas był podgrzewany . 
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju , wsypać suchy ryż i smażyć chwilkę aż cały pokryje się olejem .
 Wlać chochelkę bulionu i gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn , czynność powtarzać do wykorzystania całego bulionu ( jego ilość można regulować w zależności od chłonności ryżu).
W połowie gotowania ryżu dodać odciśniętą cukinię .
Na koniec wrzucić pokrojone paluszki krabowe i koperek . Doprawić ewentualnie do smaku .
Podawać i zajadać , pycha ...

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Robię dziś, bo nie dopadłam borowików, a krewetek mąż nie lubi. Wybawienie :) dodam czosnek i już wiem, że będzie pycha! Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)