Danie z serii smacznie i szybko :)
Składniki :
- 100 g ryżu do risotto
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 5 paluszków krabowych
- olej
- 1 łyżka posiekanego koperku
Bulion zagotować i zostawić aby cały czas był podgrzewany .
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju , wsypać suchy ryż i smażyć chwilkę aż cały pokryje się olejem .
Wlać chochelkę bulionu i gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn , czynność powtarzać do wykorzystania całego bulionu ( jego ilość można regulować w zależności od chłonności ryżu).
W połowie gotowania ryżu dodać odciśniętą cukinię .
Na koniec wrzucić pokrojone paluszki krabowe i koperek . Doprawić ewentualnie do smaku .
Podawać i zajadać , pycha ...
Smacznego !
Robię dziś, bo nie dopadłam borowików, a krewetek mąż nie lubi. Wybawienie :) dodam czosnek i już wiem, że będzie pycha! Dzięki! :)
OdpowiedzUsuń