poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Placki cukiniowo-gryczane

Placki z cukinii z dodatkiem kaszy gryczanej , która nadaje charakterystyczny lekko grzybowy posmak i bardzo je utreściwia  . Wystarczą 4 sztuki a jesteśmy naprawdę syci . Robi się szybko i wychodzą bardzo smaczne , do tego podane z sosem czosnkowym tworzą pyszny zdrowy duet.

Składniki :
  • 2 cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka  kaszy gryczanej ugotowanej
  • 1 łyżka mąki gryczanej 
  • 1 łyżka otrębów gryczanych 
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Cukinie zetrzeć na dużych oczkach tarki , posolić i odstawić na chwilę aby puściła wodę .
Do odciśniętej cukinii zetrzeć marchewkę , dodać ugotowaną kaszę gryczaną , mąkę , otręby , jajka , przyprawić do smaku solą i pieprzem .
Rozgrzać patelnie , wlać olej nakładać łyżką małe placki i smażyć z obu stron do zrumienienia .
Odsączyć z tłuszczu kładąc na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym . 

Podawać z sosem czosnkowym :
  • 250 g gęstego jogurtu typu "grecki"
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny i cukier dla zaostrzenia smaku
Do jogurtu wcisnąć czosnek i przyprawić do smaku .
Smacznego !

1 komentarz:

  1. cierpię na nadmiar kaszy której termin już minął więc takie przepisy na chwilę obecną przypadają mi do gustu najbardziej :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)