poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Chleb ogórkowy

Pyszny chlebek na wodzie z ogórków kiszonych wg tego przepisu z małymi zmianami . Wyszedł pyszny , aromatyczny i wilgotny . Polecam !

Składniki :
  • 1 szkl. wody z ogórków ja miałam swoje klik
  • 200 g mąki pełnoziarnistej żytniej 
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • paczka suchych drożdży
Wszystko wrzucamy do maszyny do pieczenia chleba , nastawiamy na "wyrabianie" i czekamy .
Jak nie mamy takiej maszyny to wyrabiamy ręcznie i zostawiamy do wyrośnięcia .
Potem przekładamy do keksówki , wierzch smarujemy wodą i odstawiamy na 30 minut aż podrośnie i podwoi objętość .
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut .
 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)