wtorek, 23 kwietnia 2013

Pełnoziarnisty chlebek orzechowy z cukinią

Pyszny chlebek z orzechami i cukinią , dzięki której jest wilgotny i długo zachowuje świeżość .

Mąka gryczana i orkiszowa podkreśla jego orzechowy smak . Pychotka i samo zdrowie !
Składniki :
  • 300 g mąki gryczanej 
  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. maślanki
  • 1 szkl. odciśniętej cukinii
  • 100 g orzechów włoskich
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli  
  • 1 łyżka miodu 
Cukinię zetrzeć na tarce , posolić 1 łyżeczką soli i odstawić na 30 minut . Po tym czasie odcisnąć z wody .
Dla maszynistów : wszystkie składniki wrzucić do wiaderka z maszyny do pieczenia chleba w kolejności mokre , potem suche .
Nastawić program na 8 "wyrabianie" i relaksując się czekać aż maszyna za nas wyrobi ciasto :)
Kto nie ma takiej maszyny , niestety wyrabia ręcznie............
Po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinkę , następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy aż podwoi objętość .
 Wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika , po 10 minutach  zmniejszyć temp. do 220 stopni i piec kolejne 25 minut .
Kroić po całkowitym ostygnięciu, choć pokusa ukrojenia ciepłej piętki jest wielka :)
 Smacznego !

8 komentarzy:

  1. pyszny chlebuś :) fajny ma kolorek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i zupełnie naturalny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisałam do upieczenia po urlopie. Powiedz mi tylko proszę jaki typ mąki orkiszowej wykorzystałaś? U mnie w sklepie mam chyba trzy typy tej mąki.

    OdpowiedzUsuń
  4. No tak to jest w tych naszych sklepach , albo nie ma a jak jest to w kilku rodzajach :)
    Ja kupuję mąkę : Gdańskie Młyny , mąka pełnoziarnista z orkiszu .
    Pozdrawiam i miłego urlopu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aaaa ale fajny blog, taki swojski!! bez zadęcia i tych wszystkich upiększeń!
    oj coś czuję, że po dłuższym pogrzebaniu będę miała do wytestowania masę nowych przepisów! :))
    pozdrawiam gorąco i na pewno zajrzą tu jeszcze nie raz!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Och !!!!! Dziękuję bardzo !!! Ale mnie uskrzydlił ten komentarz , obym tylko nie odleciała ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie nie, nie odlatuj, bo kto będzie kolejne przepisy dodawał... ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie, nie odleciałam , pastę zrobiłam :) Polecam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)