Mąka gryczana i orkiszowa podkreśla jego orzechowy smak . Pychotka i samo zdrowie !
Składniki :
- 300 g mąki gryczanej
- 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szkl. maślanki
- 1 szkl. odciśniętej cukinii
- 100 g orzechów włoskich
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
Dla maszynistów : wszystkie składniki wrzucić do wiaderka z maszyny do pieczenia chleba w kolejności mokre , potem suche .
Nastawić program na 8 "wyrabianie" i relaksując się czekać aż maszyna za nas wyrobi ciasto :)
Kto nie ma takiej maszyny , niestety wyrabia ręcznie............
Po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinkę , następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy aż podwoi objętość .
Wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika , po 10 minutach zmniejszyć temp. do 220 stopni i piec kolejne 25 minut .
Kroić po całkowitym ostygnięciu, choć pokusa ukrojenia ciepłej piętki jest wielka :)
Smacznego !
pyszny chlebuś :) fajny ma kolorek :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i zupełnie naturalny :)
OdpowiedzUsuńZapisałam do upieczenia po urlopie. Powiedz mi tylko proszę jaki typ mąki orkiszowej wykorzystałaś? U mnie w sklepie mam chyba trzy typy tej mąki.
OdpowiedzUsuńNo tak to jest w tych naszych sklepach , albo nie ma a jak jest to w kilku rodzajach :)
OdpowiedzUsuńJa kupuję mąkę : Gdańskie Młyny , mąka pełnoziarnista z orkiszu .
Pozdrawiam i miłego urlopu życzę :)
aaaa ale fajny blog, taki swojski!! bez zadęcia i tych wszystkich upiększeń!
OdpowiedzUsuńoj coś czuję, że po dłuższym pogrzebaniu będę miała do wytestowania masę nowych przepisów! :))
pozdrawiam gorąco i na pewno zajrzą tu jeszcze nie raz!!
Och !!!!! Dziękuję bardzo !!! Ale mnie uskrzydlił ten komentarz , obym tylko nie odleciała ;)
OdpowiedzUsuńnie nie, nie odlatuj, bo kto będzie kolejne przepisy dodawał... ;)
OdpowiedzUsuńNie, nie odleciałam , pastę zrobiłam :) Polecam !
OdpowiedzUsuń