środa, 10 kwietnia 2013

Pasztet idealny na wiosnę : soczewicowo - selerowy

 Idealny bo warzywny  i  nisko kaloryczny . Śniegi topnieją , temperatury coraz wyższe , swetry zaczynamy chować więc czas idealny na taki pasztecik . Do tego bez mięsa więc jest to także propozycja  dla wegetarian , choć mięsożercy nie pogardzą ;)
Soczewica bogata w białko oraz żelazo i wiele witamin ma niski indeks glikemiczny tak jak i seler, który dodatkowo oczyszcza nasz organizm z toksyn i pobudza przemianę materii . Dodatek czosnku uchroni nas przed wiosennymi przeziębieniami :)
Składniki :
  • 200 g suchej soczewicy czerwonej
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki otrębów
  • 6 ząbków czosnku , spokojnie po upieczeniu nie będzie wyczuwalny :)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
Seler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i wrzucić do gotującej posolonej wody . Po zagotowaniu wsypać soczewicę i gotować 10-15 minut do miękkości .
Odcedzić , wyłożyć do miski . 
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju najlepiej rzepakowym , wrzucić do ugotowanej soczewicy , dodać czosnek przeciśnięty przez praskę , zioła i przyprawić solą i pieprzem do smaku .
Zmiksować wszystko blenderem na jednolitą masę . Dodać otręby i surowe jajko .
Wymieszać i wyłożyć do keksówki , ja miałam kupną foremkę z folii aluminiowej .
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut .
Kroić po ostudzeniu i zajadać ...pychotka :)
 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)