Soczewica bogata w białko oraz żelazo i wiele witamin ma niski indeks glikemiczny tak jak i seler, który dodatkowo oczyszcza nasz organizm z toksyn i pobudza przemianę materii . Dodatek czosnku uchroni nas przed wiosennymi przeziębieniami :)
Składniki :
- 200 g suchej soczewicy czerwonej
- pół selera
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów
- 6 ząbków czosnku , spokojnie po upieczeniu nie będzie wyczuwalny :)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Odcedzić , wyłożyć do miski .
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju najlepiej rzepakowym , wrzucić do ugotowanej soczewicy , dodać czosnek przeciśnięty przez praskę , zioła i przyprawić solą i pieprzem do smaku .
Zmiksować wszystko blenderem na jednolitą masę . Dodać otręby i surowe jajko .
Wymieszać i wyłożyć do keksówki , ja miałam kupną foremkę z folii aluminiowej .
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut .
Kroić po ostudzeniu i zajadać ...pychotka :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)