piątek, 5 kwietnia 2013

Parowanka z jajkiem

Gdyby to danie było zapiekane w piekarniku to by była zapiekanka ale przyrządzone na parze to wyszła parowanka :) Pyszne lekkie i bardzo zdrowe , zawierające wiele witamin i minerałów a do tego niskokaloryczne , w końcu ta wiosna tak czy owak nadejdzie ;)


Składniki :
(porcja na 1 osobę )
  • 1 jajko surowe - bogactwo wszystkiego !
  • 1 kulka mrożonego szpinaku - bogaty w żelazo
  • pól cebuli - działanie bakteriobójcze
  • 1 ząbek czosnku - naturalny antybiotyk
  • 2 plasterki szynki -dodatek smakowy ;)
  • garść mrożonego groszku - działanie odkwaszające
  • kawałek papryki czerwonej - bogactwo witaminy C
  • 2 łyżki jogurtu - żywe kultury bakterii
  • sok z cytryny - witamina C
  • sól
  • pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju , dodać drobno pokrojony ząbek czosnku a następnie rozmrożony szpinak . Doprawić do smaku pieprzem , solą i sokiem z cytryny , wymieszać z jogurtem . Wyłożyć nim dno szklanki.
Szpinak posypać papryką pokrojoną w kostkę .
Na paprykę wyłożyć pokrojoną w kostkę szynkę .
Szynkę przykryć rozmrożonym groszkiem zielonym .
Na wierzch wbić jajko , posypać solą i pieprzem .
Wstawić do naczynia do gotowania na parze i parować pod przykryciem  6 minut . Białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne .
Wierzch udekorować pomidorkiem i zielonymi ziołami , mi została jeszcze rzeżucha .


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)