piątek, 26 kwietnia 2013

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z pieczarkami i dorszem

Danie na lekki obiad lub nawet kolację , pyszne i zdrowe . Idealne teraz przed sezonem bikiniowym ;) 
Cukinia ma bardzo mało kalorii i podsiada właściwości oczyszczające i odkwaszające . Kasza jaglana to w ogóle samo zdrowie , najzdrowsza z kasz działa zbawiennie na cały organizm  a dodatek dorsza wzbogaca to danie o kwasy omega-3 .
 Składniki :
  • 2/3 suchej kaszy jaglanej
  • filet z dorsza bez skóry ( ok. 200-300 gram )
  • 10 pieczarek
  • pół papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 5 cukinii 
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • tymianek  pół łyżeczki suchego
  • estragon  pół łyżeczki suchego
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu .
Cukinie wydrążyć , posypać solą i pieprzem odstawić . 
Cebulkę pokroić w kostkę , zeszklić na patelni , dodać pokrojone pieczarki i smażyć ok. 8 minut .
 Dodać pokrojonego na kawałki dorsza oraz przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 5 minut .
Wymieszać farsz pieczarkowy z kaszą , dodać jajko i wymieszać .
 Z cukinii odlać wodę , wypełnić farszem.
 Ułożyć w naczyniu żaroodpornym , nalać na dno gorącą wodę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut . 
Smacznego !

Piechotą do lata...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)