Składniki :
- ogórki do kiszenia
- koper
- korzeń chrzanu
- czosnek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól kamienna - nie jodowana
- liście winorośli - mają działanie bakteriobójcze i zapobiegają zepsuciu
- gorczyca - wpływa na jędrność ogórków i również zapobiega zepsuciu
Słoiki i zakrętki wyparzyć .
Czosnek i korzeń chrzanu obrać i pokroić .
Koper i liście winorośli umyć .
Zrobić zalewę : zagotować wodę z solą ( na litr wody 3 płaskie łyżki soli ) , wrzucić liście laurowe i ziele angielskie .
Do słoika wsypać po kilka ziarenek gorczycy , koper najlepiej kwiatostan i układać ogórki . Pomiędzy wrzucić obrany chrzan i ząbki czosnku . Koleżanka zaleciła 1 ząbek czosnku na litrowy słoik , ja dałam więcej bo lubię lekko gazowane a czosnek daje taki efekt właśnie .
Całość przykryć liściem winorośli , zalać gorącą zalewą , zakręcić słoiki i postawić do góry dnem .
Po ostygnięciu ustawić z powrotem do dołu dnem :) na kilka dni w ciepłym miejscu a następnie wynieść do piwnicy i oczekiwać co to będzie ......
Zimowy dopisek : wyszły idealne !
Za rok kupuję 30 kg :)
Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń