niedziela, 10 marca 2013

Magiczne ciasto kokosowe

Magiczne bo technika pieczenia jest jak dla mnie magiczna . Polega ona na polaniu śmietanką gorącego ciasta , która po pewnym czasie wchłaniając się tworzy niezwykle smaczną warstwę kremu śmietankowo-kokosowego . Najlepiej upiec wieczorem dnia poprzedniego :)
Rewelacja , bardzo polecam !
 Składniki na ciasto :
(na blaszkę 25x40cm)
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szklanka kefiru ( lub maślanki lub jogurtu)
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenie
Składniki na posypkę kokosową :
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 szkl. cukru
Dodatkowo 0,5 l słodkiej śmietanki z kartonika 12% lub 18 %

Składniki na ciasto mieszamy razem mikserem i wylewamy na blaszkę .
Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem i wysypać równomiernie na surowe ciasto .

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut .
Po wyjęciu jeszcze gorące polać równomiernie śmietanka z kartonika i odstawić .
Śmietanka zaleje całe ciasto do samego dna a następnie wchłonie się i utworzy krem pomiędzy warstwą ciasta a wierzchnią warstwą kokosu , pycha....  :)
Smacznego !

16 komentarzy:

  1. wspaniałe! uwielbiam ciasta kokosowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj upiekłam, wyszło rewelacyjnie i jaki zapach :)POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ta smietanke ktora mamy polac goroce ciasto to ubic czy wylac taka prosto z kartornika ? i to ma byc kremowka tak ?;) prosze o odpowiedz ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śmietankę należy wylać prosto z kartonika , bez ubijania w temperaturze pokojowej . Ja polałam słodką 18% ale kremówka tez może być , tylko należy pamiętać o nadchodzącej wiośnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie kończy się piec, Pachnie faktycznie obłędnie, ale wiem już, że następnym razem użyję mniejszej formy. Moja była i tak mniejsza od Twojej (25x32), ale ciasto jest niskie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam już raz lub dwa razy i dosyć wysokie mi ciasto wyszło. Jest bardzo pysznie kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest pyszne, urzylam polowe maki pelnoziernistej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto jest pyszne, uzylam polowe maki wieloziarnistej!

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto wychodzi suche czy takie delikatne i puszuste?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie... na pewno nie wychodzi suche , bo śmietanka skutecznie je nawilża :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam wrazenie,xe troszke za malo smietany dalam.Czy mozna jeszcze nia polac ciasto jak juz jest zimne?

    OdpowiedzUsuń
  12. Hmmm zimnego nie polewałam ale ta ilość podana w przepisie powinna być wystarczająca .

    OdpowiedzUsuń
  13. Robie to ciastko kilka lat,poprostu rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej. Kiedyś wpadłam na Twojego bloga przez przypadek. Znalazłam przepis na to ciacho. Wyszło pycha. Później zapomniałam, stronę skasowałam. I tydzień temu znów mi się zachciało Twojego ciasta. I guzik. Przepisu nie ma. Tydzień przeszukiwałam Internet żeby znaleźć przepis. I dziś znalazłam. Hura. Jutro będę piec. Ciacho jest MEGA pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cieszę się, ze udało się odszukać, smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)